Annemie Peeters gaat op zoek naar verbindende verhalen in ‘Bruggenbouwers’

24 mei 2021
© VRT
In tijden van polarisering krijgen mensen die de tegenstelling opzoeken vaak de aandacht. In 'Bruggenbouwers' wil Annemie Peeters de andere kant van het verhaal belichten. Vanaf woensdag 11 november gaat ze op feestdagen elke middag in gesprek met een gast die mensen weet te verbinden of hier toch alvast een verdienstelijke poging voor onderneemt.

Hoe doe je dat: authentiek en eigenzinnig je eigen normen en waarden verdedigen, en toch respect hebben voor die van een ander? En hoe kom je aan die constructieve ingesteldheid? Hierbij is vaak een belangrijke rol voor bepaalde leermeesters of inspiratoren weggelegd, die ook aan het woord worden gelaten doorheen de twee uur durende uitzending. Samen ontdekken we hoe ze hun constructieve houding bewaken en welke opvattingen ze willen doorgeven.

Op kerstdag verwelkomt Annemie Peeters Tobias Leenaert, dé bekendste veganist van Vlaanderen. Andere veganisten vinden hem vaak niet radicaal genoeg, precies omdat hij bruggen weet te bouwen met vlees- en kalkoen-eters. Gast op nieuwjaar is Alexander d’Hooghe, létterlijke bruggenbouwer omdat hij Oosterweel heeft weten op te lossen en de vraag is dus oa of hij op andere fronten én privé ook zo’n verzoener is.

Op Hemelvaartsdag is Veron Raes, ofwel Broeder Veron van de Broeders van Liefde, te gast bij Annemie. De zestigjarige Broeder heeft het dan over het katholieke nest waaruit hij komt, de ‘laatste der Mohikanen’ die hij onderhand is en hoe de broeders hun gedachtengoed denken/hopen verder te zetten van zodra ze allemaal in het rusthuis zitten.

Op pinkstermaandag is Hannelore Vens te gast in 'Bruggenbouwers'. Hannelore was atlete, maar viel vier jaar geleden van het perron op de sporen, net toen er een trein aankwam en verloor haar beide benen. Ze is nu paralympisch zwemster en baat met haar nieuw lief een vakantiewoning voor gehandicapten uit in Limburg. Dat was in elk geval het plan, vlak voor Corona kwam. Hannelore kan het leven in- en naast een rolstoel goed vergelijken en heeft nog niet geaccepteerd dat ze gehandicapt is.

'Bruggenbouwers': op Pinkstermaandag van 11.00 tot 13.00 uur op Radio 1.