Añoranza

13 mei 2017
Añoranza is een van die woorden waarvan wordt beweerd dat ze onvertaalbaar zijn. Zoals komorebi, cullaccino, tingo, pochemuchka en tsundoku. Heimwee komt in de buurt, maar treft toch niet helemaal dezelfde betekenis.

De documentaire die Flo Flamme heeft gemaakt over Cuba heet Añoranza. Ze portreteert die stokoude Cubanen die missen wat ze nooit hebben gekend: de vrijheid. Daar ligt het verschil met heimwee, heimwee heb je naar iets wat je hebt gekend en bent verloren. Añoranza is het verlangen naar iets wat je kwijt bent, hoewel je het nooit hebt gehad.

Dit is de trailer.

"Ik heb een keukentje, een kom om me te wassen, een radio en een koffiemachine", zegt Luis. Karig, maar decenialang volstond dat om gelukkig te zijn. De laatste jaren is dat veranderd. Om zijn socialisme te redden heeft Fidel het toerisme in Cuba toegelaten en met de komst van de buitenlanders is het voor de Cubanen duidelijk geworden wat ze missen. Vrijheid. Luis overdrijft maar een klein beetje als hij zegt: "Van hieruit kan je het vrijheidsbeeld bijna zien".

Flo Flamme zit zaterdag aan de Interne Keukentafel. Zou ik haar vragen of haar naam een pseudoniem is?

Radio 1 Select