Antibiotica-resistentie? Dat lossen we even op.

2 december 2017
Ophef in Nederland. Suikerzieke man krijgt te horen dat zijn voet moet worden geamputeerd. Ongeneeslijke, geïnfecteerde wonde. Man gaat zelf op zoek en vindt in Georgië een oplossing voor zijn onoplosbare probleem. Na acht dagen behandeling met Georgische bacteriofagen is zijn ongeneeslijke voetwonde genezen. De amputatie belde hij af.

Op de redactie van Interne Keuken veroorzaakte dat bericht ook enige ophef. De amputatie moést moést moést omdat de wonde (niet voor gevoelige kijkertjes) was geïnfecteerd door een bacterie die resistent is tegen antibiotica.

Die immuniteit is een bekend en groot probleem. We gebruiken te veel en te vaak antibiotica, bacteriën passen zich aan en worden resistent. Dus worden er sterkere antibiotica ingezet, waartegen de bacteriën opnieuw resistentie ontwikkelen. Een bewapeningswedloop die de bacteriën zullen winnen: op de duur is er geen antibioticum meer dat nog werkt.

En daar zouden de Georgiërs dus een oplossing voor hebben. De bacteriofaag. Echt een onderwerp voor Interne Keuken. Wij op zoek naar een Nederlandstalige Georgische bacterioloog die vrij is op zaterdagmiddag.

Niet gevonden.

Maar wel ontdekt: onze suikerzieke Nederlander had niet zo ver moeten reizen. Wat in Georgie gebeurt, gebeurt ook bij ons. In Nederoverheembeek wordt onderzoek gedaan naar bacteriofagen. Door Rob Lavigne en zijn collega's. Meer nog, er worden mensen mee behandeld.

Wat bacteriofagen zijn? Tja, nu vraagt u ons te veel, dat weten we niet. Maar we zullen uw vraag zaterdag aan de Interne Keukentafel doorspelen aan Rob Lavigne.