Antiradicaliseringsmaatregelen in Denemarken na televisiereportage

2 juni 2016
Moskeerne bag sløret
De Deense overheid gaat een lijst van islamitische haatpredikers opstellen. Buitenlandse imams die haat prediken mogen het land niet meer in, en haatpredikers met de Deense nationaliteit zullen voortaan beter in de gaten worden gehouden. Directe aanleiding voor die maatregelen is een vierdelige undercoverreportage die in maart werd uitgezonden op de Deense openbare televisiezender TV2.
De documentarereeks Moskeerne bag sløret ('Achter de sluier van moskeeën') toonde met behulp van verborgen camera's en 'undercover-moslims' wat imams predikten in moskeeën, en wat voor adviezen ze gaven tijdens consultaties. 
Undercover in moskee
Dat verschilde nogal van het officiële discours van de islam in Denemarken, zegt correspondent Wim Verseput.
Vrouwen die overspel plegen moeten gestenigd worden en vrouwen die seks weigeren verdienen lijfstraffen
Wim Verseput over radicale moskeeën Denemarken
"Naar buiten toe wil de Islam in Denemarken integreren en een bijdrage leveren aan de samenleving en de democratie. Maar de camera-opnames in moskees die als radicaal bekend staan, toonden een hele andere realiteit. Vrouwen die overspel plegen moeten gestenigd worden' en 'vrouwen die seks weigeren verdienen lijfstraffen' klonk het daar."
 
De nieuwe maatregelen worden breed gedragen in de Deense politiek, zes partijen - waaronder ook de sociaaldemocraten - stemden voor.