Antisemitisme: terug van nooit weggeweest?

22 februari 2019
In Frankrijk werd het beeltenis van oud-minister en Auschwitzoverlevende Simone Veil beklad met een hakenkruis. Een herinneringsboom voor een vermoorde joodse jongen werd afgezaagd en de joodse filosoof Alain Finkielkraut werd op een gele hesjes-betoging uitgescholden en bedreigd. Maar niet alleen in Frankrijk merkt men dat antisemitische gevoelens de jongste tijd aansterken. Waar komen die vandaan?

Al eeuwen koesteren bepaalde groepen een sterke weerstand tegenover de joodse gemeenschap. Hoe komt dat toch? Wie of wat voedt die gevoelens? Een uitgebreid gesprek met Barbarba Dickschen (wetenschappelijk medewerkster ULB en Stichting voor de eigentijdse herinnering). Zij heeft een joodse moeder en spreekt ook uit eigen ervaring.

Koenraad Tinel en Simon Gronowski zijn beiden kinderen van de oorlog. Koenraad was 8 jaar, Simon 11 toen de oorlog uitbrak. Met één groot verschil: terwijl Simon met een gele ster op zijn mouw naar school moest, kwamen de Duitsers bij de Tinels thuis om piano te spelen en bier te drinken. Simon verloor zijn familie in de concentratiekampen, Koenraad kon nooit in het reine komen met het leed dat zijn familie de Joden had aangedaan. 60 jaar later ontmoetten ze elkaar, en nu zijn ze de beste vrienden. Reporter Max Vryens praat met beiden over antisemitisme vandaag de dag.

In België is de ultra-orthodoxe gemeenschap in Antwerpen een opvallende gemeenschap, maar een die tegelijkertijd heel erg in zichzelf gekeerd is. Zou het niet beter zijn, om antisemitische gevoelens tegen te gaan, mochten we wat meer toenadering met de Joodse gemeenschap kunnen vinden? Een gesprek met filosoof Ludo Abicht.

Eén van de oorzaken van antisemitisme is het complotdenken dat er bestaat rond de joodse gemeenschap. Dat de joden de hele bankierswereld in handen hebben en wereldwijd aan de touwtjes trekken. De Rothschilds bijvoorbeeld, één van de rijkste families ter wereld. Ze zouden achter 9/11 zitten. Ze zouden de internationale politiek sturen. Allemaal om hun macht te kunnen vergroten. Maar wie zijn ze echt? Een vraag voor auteur en royaltywatcher Jan Van den Berghe.

Klopt het cliché dat joden vaak lange tenen hebben als het op humor aankomt? Vincent Byloo vond alvast heel wat grappen van Amerikaanse komieken met een joodse achtergrond die niet te beroerd zijn om daar zelf de draak mee te steken.