Anton Corbijn wordt 65 vandaag: "Ik heb me nog nooit mijn leeftijd gevoeld"

20 mei 2020
Anton Corbijn wordt 65 vandaag! We kennen hem uiteraard van zijn vele prachtige foto’s, van videoclips voor bands als Nirvana en Depeche Mode, of van zijn foto’s voor hoezen van U2, REM en Nick Cave. En natuurlijk ook van zijn film 'Control', over het leven van Ian Curtis. Vincent Byloo belde hem om hem een gelukkige verjaardag toe te wensen!

Anton Corbijn viert zijn verjaardag vandaag rustig thuis in Amsterdam, met zijn vriendin. "Ik heb deze lockdown totnogtoe als zeer plezierig ervaren. Je hebt veel meer tijd voor jezelf en elkaar en komt aan meer dingen toe. Je ziet het leven een beetje anders." Bovendien, vertelt hij, is het heel fijn om in een Amsterdam zónder toeristen te zijn. "Ik ga heel vroeg 's ochtends wandelen en dan zie ik de stad, dat is fantastisch!"

Hoe beleeft hij de lockdown?

Vlak voor de lockdown verbleef Corbijn nog in Londen. "Bepaalde dingen moest ik stopzetten, en die moest ik dan vanaf een afstand doen." Toen het begon, was hij in Parijs, en daar kwam hij mensen tegen die uit Milaan kwamen. Zij waarschuwden hem voorzichtig te zijn. "Ik had een vriend die overleed, achteraf denken we dat het corona was. Dat wisten we toen nog niet. Op zijn memorial wilden sommige mensen effectief al geen hand meer geven. Daarna zijn we dan naar Amsterdam vertrokken."

"Ik word geforceerd om terug te kijken"

Corbijn vertelt dat hij zich zeker geen 65 voelt: "Ik voel me bijna nooit de leeftijd die ik ben. Gelukkig! Alleen word je geforceerd terug te kijken, omdat iedereen erover begint. Maar ik voel me midden in het leven." Hij denkt wel intrinsiek veranderd te zijn doorheen zijn leven, door alle ervaringen die hij heeft meegemaakt. "Ik sta nu anders in het leven dan 40 jaar geleden, toen ik gewoon wat bandjes fotografeerde." 

Nieuwe tentoonstelling in Knokke

In september zal er in Knokke een expo met werk van Anton Corbijn openen: MOØDe, een tentoonstelling waarin werk wordt getoond dat raakvlakken heeft met mode. "Foto's van kledingontwerpers, dingen die ik voor Vogue heb gedaan, foto's uit mijn archief waarin ik me meer op de kleding richtte, ..." Er verschijnt ook een boek bij die tentoonstelling. "Ik hoop dat iedereen het zal kunnen zien in september, inderdaad!"

Over de ontmoeting met Ian Curtis en Joy Division

Corbijn heeft ook Ian Curtis persoonlijk gekend, de zanger van Joy Division die in 1980 uit het leven stapte, deze week precies 40 jaar geleden: "Joy Division was eigenlijk de reden dat ik in 1979 naar Engeland ben verhuisd. Het was de eerste shoot die ik in Engeland deed voor mezelf, en daarna heb ik Ian Curtis nog eens vlak voor zijn overlijden gefotografeerd."

En Corbijn maakte natuurlijk ook de prachtige film 'Control', over het leven van Ian Curtis. "Zowel in fotografie als in film heeft hij een belangrijke rol in mijn leven gespeeld." Corbijn vertelt over zijn eerste ontmoeting met Joy Division "Mijn Engels was zeer slecht, diepe conversaties zaten er niet echt in. Het waren echt nog jonge jongens ook, ik heb Ian Curtis toen ook wel op een speelse manier gezien, zeker bij de tweede ontmoeting. Het waren gewoon jonge jongens, dat vergeet je: we waren toen 24!"

Anton Corbijn is gelukkig nog lang niet toe aan pensioen: 

Als je doet wat je graag doet, wil je dat blijven doen, lijkt mij! Ik blijf gewoon lekker werken, dat is de grootste gave die het leven mij geeft, geloof ik.

Beluister het gesprek met Anton Corbijn:

Lees ook:

Lijst van artikels