"Antwerpen is één van de enige steden omheind door een joodse draad of eroev"

22 december 2017
Herbert Flack
Acteur Herbert Flack tipt het boek 'Mazzel tov' van schrijfster Margot Vanderstraeten in "De Bende van Annemie". Het verhaal gaat over een joods milieu gezien door de ogen van een niet-joodse vrouw. Voor Flack openbaart de roman een aantal typische joodse dingen. Sommige gebruiken herkent hij ook van zijn tijd als diamantkliever in de joodse wereld.

Herbert Flack leest momenteel in de roman 'Mazzel tov' die naast zijn bed ligt. In het boek staat omschreven hoe Antwerpen omgeven wordt door een eroev of 'een heilige draad'. Als Antwerpenaar vindt hij dat best spannend.

"Die eroev is een imaginair huis dat wordt afgespannen door natuurlijke grenzen zoals de Schelde, een trein en gebouwen. De draad zelf kan je ook fysiek zien, dat is geen geheim. Hij is gespannen op boomhoogte. Doordat die eroev er is, moeten joden niet thuisblijven op de sjabbat, de joodse rustdag. Binnen die eroev is het voor joden in Antwerpen verantwoord om het huis uit te komen en handelingen uit te voeren", zegt Flack.

Waar precies in Antwerpen is die draad te zien? "De draad is onder andere gespannen aan de ATV-studio's en aan het oude Tolhuis langs de kaaien."

Diamantkliever

Op zijn zestiende kreeg Flack een leercontract en ging hij werken als diamantkliever. Uitzonderlijk in die tijd voor een niet-jood want het klieven was op dat moment beschermd. Maar het werd opengesteld en mits betaling heeft hij de stiel mogen leren.

Ik heb heel veel joodse vrienden door mijn werk als diamantkliever

Volgens Flack heeft dat werk in zijn tienerjaren hem volwassen gemaakt en als mens gevormd. "Ik leerde er werken met mijn handen en handelen. Die job heeft mee mijn karakter bepaald."

Lees ook

Radio 1 Select