"Antwerpen is politieke hoofdstad van Vlaanderen, shift in bestuur kan Vlaams en federaal gevolgen hebben"

10 oktober 2018
Komende zondag wordt met argusogen gekeken naar de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Kan burgemeester Bart De Wever (N-VA) zijn huidige meerderheid met CD&V en Open VLD vasthouden? "Een shift in het Antwerpse bestuur zal ook Vlaams en federaal misschien wel gevolgen hebben", beseft De Wever. Zijn uitdager van Groen Wouter Van Besien wil daarentegen "een muur zetten" tussen Antwerpen en de nationale politiek.

De lokale verkiezingen van 14 oktober worden wel eens gezien als een prelude voor de Vlaamse en federale verkiezingen van mei volgend jaar. Zeker wat de coalitievorming in Antwerpen betreft, die op dit moment een weerspiegeling is van de meerderheden op nationaal vlak. N-VA-burgemeester Bart De Wever wil de huidige "Zweedse coalitie" verderzetten.

Als er fundamentele verschuivingen zouden plaatsvinden, dan kan dat een impact hebben op Vlaams en federaal vlak. "Antwerpen is de politieke hoofdstad van Vlaanderen geworden de afgelopen jaren", zegt Bart De Wever in 'De Ochtend'. "Wat hier gebeurt, echoot op het Martelarenplein en in de Wetstraat. Zeker als we de Zweedse coalitie kunnen verderzetten en die is ook in Vlaanderen en federaal aan de macht, gaat dat smooth. Als dat niet het geval zal zijn, zal het minder smooth zijn."

Wat hier gebeurt, echoot op het Martelarenplein en in de Wetstraat.

Dat is geen dreigement naar zijn huidige coalitiepartners, benadrukt De Wever. "Dat is politiek realisme. Een shift in het Antwerpse bestuur zal ook Vlaams en federaal misschien wel gevolgen hebben. Misschien niet onmiddellijk, maar zeker binnen zes maanden." Tussendoor wijst N-VA-kopman er wel op dat zijn coalitiepartners "niet zo buitengewoon loyaal" zijn geweest tegenover hem in de campagne.
De shift in het bestuur zou er wel eens kunnen komen door Groen-kopman Wouter Van Besien, de belangrijkste uitdager van Bart De Wever. Van Besien blijft bestuur tussen de N-VA en Groen in Antwerpen uitsluiten. "Maar ik wil echt een muur zetten tussen Antwerpen en de nationale politiek", zegt Van Besien. "De Antwerpenaren verdienen een politieke besluitvorming die over Antwerpen gaat. Het mag niet gaan over de politieke spelletjes van de nationale politieke partijen." Een beetje naïef, repliceert burgemeester De Wever.

Beluister het debat tussen Bart De Wever en Wouter Van Besien:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: