Antwerpen wordt een slimme stad

5 januari 2017
Slimme steden zijn de toekomst, zo wordt ons verteld. Maar in sommige steden is het ook al het heden. Het doel is bekend: steden aangenamer en duurzamer maken. Maar hoe? Daarover heeft de Stad Antwerpen samen met de Vlaamse Overheid en IMEC de koppen bij elkaar gestoken. Xavier Taveirne sprak er over met Luc Van Den Hove, CEO van Imec, Europees onderzoekscentrum op het gebied van micro- en nano-elektronica. Antwerpen moet een soort broedplaats worden

Antwerpen zal een soort van testbed worden, waar nieuwe applicaties in het kader van een slimme stad getest zullen worden. Maar wat houdt zo een slimme stad juist in? "Door middel van technologie moet de stad mobieler, veiliger en duurzamer worden.", zegt Van Hove. Zo een 'slimme' stad moet er komen door middel van nieuwe applicaties, maar ook door middel van een sensornetwerk, dat in de hele stad data zal verzamelen. Met die data worden dan nieuwe applicaties ontwikkeld.

Praktische voorbeelden

Het blijft ook niet enkel bij theorie. Zo start er een project waarbij er 'slimme' boilers zullen geplaatst worden bij verschillende gezinnen in Antwerpen. Door die sensors zou het mogelijk worden de boilers enkel te activeren op momenten dat er groene energie beschikbaar is.

In een ander project, dat samen met Bpost wordt opgezet, zullen er sensoren in de wagens van het bedrijf geplaatst worden, waarmee de luchkwaliteit in de stad gemeten wordt. Op die manier zal de luchtkwaliteit in de stad Antwerpen beter in kaart gebracht worden. 

Wanneer wordt de stad 'slim'?

De verzamelde gegevens worden dan in een open datasysteem gegoten, waar verschillende bedrijven toegang zullen toe krijgen. "Die bedrijven kunnen dan applicaties ontwikkelen om het leven in de stad te verbeteren." Van Hove hoopt dat we binnen vijf à tien jaar al heel wat praktische toepassingen in de realiteit zullen zien. "We zullen automatisch parkeerplaatsen kunnen vinden, zullen mobieler worden. Zonder dat we door technologie overheerst zullen worden."

Meer info over het 'slimme-stadproject' van de stad Antwerpen vind je hier.