In Antwerpen zeggen ze "krullenjoden"

9 juni 2018
Maar ze heten chassidim. Dat is jiddisch en betekent de vromen. De chassidim zijn de meest orthodoxen onder de joden.

De mannen altijd in een lange zwarte jas, het hoofd altijd bedekt met een keppeltje, een hoed of een pelsen kolpik. Ze dragen een baard en vaak - niet altijd - die pijpenkrullen aan hun slapen. De vrouwen dragen een wat ouderwets aandoende, hooggesloten jurk met lange mouwen, gesloten schoenen en houden net als de mannen het hoofd altijd met bedekt. Al kan die vrouwelijke hoofdbedekking ook een pruik zijn.

We hebben Veerle Vanden Daelen uitgenodigd. Ze is goj, dat is Jiddisch voor niet-joods. Uiteraard hadden we voor een gesprek over chassidische joden graag een chassidische jood uitgenodigd. Helaas, morgen is het zaterdag. Shabbat. De zeshonderd-en-meer religieuze voorschriften waaraan orthodoxe joden zich houden, maken een gesprek op de radio op zaterdag onmogelijk voor 8 over 11 's avonds. Dat is te laat voor Interne Keuken.

Wil dat zeggen dat Veerle Vanden Daelen een gast van tweede keus is? Niet in het minst. Ze is adjunct-directeur van de Dossinkazerne, ze is gedoctoreerd op de heropbouw van de joodse gemeenschap in Antwerpen na de tweede wereldoorlog, ze is kind aan huis bij een aantal chassidische vrienden, en ze geeft over een paar dagen een lezing over de Antwerpse chassidim. En bovendien hoeft ze zich niet aan dat zaterdagverbod te houden. We gaan haar ook vrijmoedig de hand schudden.

Een gesprek dus over ultra-orthodoxe joden. Zal ik iets spoilen? De meest ultra onder de ultra-orthodoxe joden zijn niet Israëlgezind. In tegendeel, ze zijn anti-zionistisch, ze vinden de staat Israel godslasterlijk. Tot zover deze cliffhanger, de rest volgt morgen aan de Interne Keukentafel.