Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA): "Ik maak me zorgen over wat sommige andere grootsteden weten"

28 juli 2020
De burgemeester van Bart De Wever (N-VA) spreekt met de verscherpte maatregelen in zijn stad en de provincie over een "lockdown light". Eentje die nodig was. Hij betreurt het sterk dat Antwerpen nu met de vinger wordt gewezen. "Ik maak me eerlijk gezegd zorgen over wat sommige andere grootsteden weten", vertelt De Wever aan de redactie van vrtnws.

De Wever maakt zich sterk dat de regels rond de avondklok goed te handhaven zijn door de politie. "De regels zijn héél helder: om 23 uur gaat de horeca dicht. Je hebt dan een halfuur om naar huis te gaan. Dan is het sociale leven in de horeca én op het openbare domein gedaan. Als je dan buiten bent, is dat om professionele redenen of voor een essentiële verplaatsing, bijvoorbeeld een hulpbehoevende te bezoeken", zegt hij.

Waar begon de verspreiding juist?

De start van de tweede coronagolf wijt De Wever aan de start van het sociale leven. "De manier waarop wij recreatief met elkaar omgaan, met name met mensen die we goed kennen en die we vertrouwen. Het (de verspreiding van het vrius, red.) is begonnen op een aantal trouwfeesten, in een aantal shishabars, in fitnesscentrum", legt de burgemeester uit om nadien een sneer uit te delen.

"In Antwerpen hebben we gelukkig snel cijfers - en veel sneller dan in de rest van het land, denk ik. Over sommige andere grootsteden maak ik me -eerlijk gezegd- zorgen over wat ze weten. Daardoor heb je bij ons het nadeel dat de (corona)broeihaard heel snel in kaart is gebracht en Antwerpen nu met de vinger wordt gewezen. Ik betreur dat sterk en sommige politieke verklaringen daarover zijn beneden alle peil."

De burgemeester vindt het echt niet het moment om met "vingertjes te wijzen". "Vanuit Antwerpen deint de uitbraak over in randstedelijk gebied, en gaat het verder. Vlaanderen is één groot stedelijk gebied."

Kritiek op Brussel

De Wever haalt Brussel aan als een van de grootsteden. "De voorzitter van de huisartsenvereniging heeft al aangegeven dat ze in Brussel bijzonder weinig weten (over potentiële besmettingen, red.). Veel Brusselaars hebben niet eens een huisarts. Brussel vaart een beetje blind. Je ziet corona pas als je het in ziekenhuizen ziet opdagen", stelt De Wever.

"In Antwerpen hebben we een sterke connectie met de eerste lijn: we hebben een grote zorgcluster, een groot ziekenhuisnetwerk, een goed georganiseerd huisartsennetwerk en triageposten, zodat we snel weten wat er aan de hand is."

Bekijk het gesprek van vrtnws met burgemeester Bart De Wever: