Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Boshut

Anuna De Wever: "Ik ben niet graag activist. Dit is voor mij géén hobby. Maar het moet, om politieke druk te zetten"

za 21 aug. - 3:34

Annemie Peeters ontvangt deze week in haar boshut, The Treehouse in het Pijnven in Hechtel-Eksel, niet één maar twee gasten. Klimaatactivist Anuna De Wever komt langs en brengt tweelingzus Luka mee. Twee twintigers die bezorgd naar de wereld om hen heen kijken, en dingen willen veranderen.
Annemie, Anuna en Luka in het Limburgse Pijnven

Herbeluister deze uitzending:

We leerden Anuna De Wever enkele jaren geleden kennen als dé voortrekker van de klimaatspijbelaars. Geïnspireerd door de Zweedse Greta Thunberg, kwamen duizenden jongeren ook in ons land op straat om te betogen voor het klimaat.  Maar wie is de de jonge onverschrokken activiste?  Anuna: "Eigenlijk ben ik een stil en introvert persoon. Ik heb stilte en rust nodig. Ik wil niet moéten op straat komen, in zo'n grote groep, maar ik heb het gevoel dat het niet anders kan, dat het moet."

In de wachtrij staan 

Het middelbaar was geen bijzonder fijne periode voor Anuna. "Ik voelde dat mijn leven nog moest beginnen en het middelbaar een fase was, waar ik door moest om dat diploma te halen. Dat heb ik nu ook met de universiteit. Ik moet gewoon dat diploma halen om de dingen te kunnen doen die ik wil doen. Ik zat, zeker in het middelbaar, letterlijk in de wachtrij." Anuna vond het niet altijd makkelijk om met andere kinderen op school, om met leeftijdsgenoten te connecteren: "Mijn generatie doet heel veel dingen die niet echt zijn. Ik heb het gevoel dat heel veel mensen van mijn leeftijd eigenlijk veel dingen 'faken', omdat dat werkt. Maar ik kan dat niet."

Ik ben niet graag activist en ik haat marsen!

Vindt ze haar leeftijdsgenoten dan te oppervlakkig? "Ik ben ook heel oppervlakkig wat betreft veel zaken, omdat dat belangrijk is in een wereld die zo zwaar is. Maar ik vind dat ze met veel verkeerde dingen bezig zijn. Ik wil niet zeggen dat ik op 'voor ben' op hen, zeker niet, ik ben wél beter geïnformeerd."

Nochtans zijn zaken als leerlingen informeren en kritisch denken in principe toch dingen die het onderwijs voor haar rekening neemt... maar dat gebeurt onvoldoende, vindt Anuna. "Volgens mij zit onze generatie met heel veel dingen die niet in het onderwijs zijn opgenomen. Ik was de persoon die onderwerpen als seksuele oriëntatie, gender, activisme en klimaat binnenbracht in de school. En ook al reageerden veel medeleerlingen publiekelijk sceptisch, soms kwamen ze dan wel privé naar mij om te vertellen dat ze daar ook mee zaten. Maar ze hadden het gevoel dat ze daar nergens mee terecht konden." 

Vervelend maar broodnodig

De meesten linken Anuna aan de leidersrol die ze innam bij de klimaatoptochten, die twee jaar geleden georganiseerd werden. Toch is dat niet het pad dat ze zelf gekozen heeft. "Ik ben niet graag activist, dat is voor mij echt geen hobby. Ik haat marsen. Elke week op straat komen: ik vind dat doodvermoeiend. Maar voor mij komt het aan op verantwoordelijkheid. Er moet politieke druk gezet worden, dus ga ik mij daar mee voor engageren. Veel mensen zeggen: 'ik heb vanalles te doen, ik heb hier geen tijd voor'. Wel, ik heb daar misschien ook geen tijd voor, maar het gaat over prioriteiten stellen en keuzes maken."

Anuna en Luka en boswachter Eddy

Boswachter Eddy over raven

Wanneer boswachter Eddy langskomt om het te hebben over de wolven van Het Pijnven, het lievelinsgdier van Anuna trouwens, merkt Eddy het geluid van een raaf op. "De raaf is een zeldzame vogelsoort, toch zeker in Vlaanderen, die typisch met wolven meegaat. De raaf volgt eigenlijk waar de wolven naartoe gaan... Dat je die hoort en ziet dat gebeurt echt niet veel!" Eddy legt uit hoe iedereen een klein steentje kan bijdragen aan de natuur: "Iedereen die een tuin heeft, kan een rommelhoekje creëren, een hoekje waar je niet te veel aan doet, niet te vaak maait. Dan kan je al veel betekenen voor vlinders, bijen en insecten. Als je die hebt, komen we uit bij de voedselpiramide en help je dus ook de vogels." Laat de raven maar komen! 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet