Anus

5 september 2020
Alles over het laatste taboe, belooft het boek. Het is geschreven door een proctoloog. Een proctoloog is een kontkundige, een poepdokter, een aarsarts. En over het kennisgebied van de proctoloog wordt inderdaad enkel gegrapt of gezwegen.

Dat de anus een taboe-onderwerp is, merkt dokter Bart Van Geluwe dagelijks in zijn praktijk. Zijn patiënten komen met grote schroom op consultatie en excuseren zich omdat ze hem komen lastig vallen met een gênante kwaal. Voor ze ter zake komen moeten de patiënten een hoge schaamtedrempel over. Een bezoek bij de proctoloog is blijkbaar toch iets heel anders dan een visite bij de tandarts.

Dus: een boek. Achterwerk. Over ons fronsje. Met antwoord op alle vragen die u niet luidop durft te stellen. Hoe het daar beneden werkt en hoe het er verkeerd kan lopen. Over sluitspieren, aandrang, peristaltiek, winden, aambeien, de zuilen van Morgagni, de fistel van Lodewijk XIV, de nederlaag van Napoleon, anale kramp, rectumamputatie, stoelgang, darmflora, constipatie, anale wratten en nog veel meer.

Kortom, echt iets wat u wil horen op een zaterdag rond de middag. Morgen zit dokter Van Geluwe aan de keukentafel.

Beluister het volledige gesprek :