Groepen scheiden? "We zien geen verschil als we samen zijn. Dat is net de bedoeling"

20 september 2017
“Hoezo de jeugdbeweging is niets voor mij?”, schreef Youssra Tahiri, ex-groepsleidster van Chiro Molenbeek in een opiniestuk. Het komt als reactie op het initiatief van Scouts en Gidsen Vlaanderen. In De Wereld Vandaag, gaf ze een extra woordje uitleg.

Scouts en Gidsen Vlaanderen lanceerde het idee om een aparte scoutsgroep in te richten voor jongeren met migratieachtergrond. Het zou als opstap dienen om meer jongeren met migratieachtergrond warm te maken voor een jeugdbeweging. Die vinden tot nu toe nog te weinig de weg.

Youssra Tahiri is ex-groepsleidster bij de Chiro Jijippeke in Molenbeek reageert in een opiniestuk. ”Het is toch niet omdat ik moslima ben dat ik bij een moslimgroep actief moet zijn?”, stelt ze.

Geen verschil

Groepen scheiden vindt ze geen goed idee. “Je leert meer van elkaar als je gemeenschappen samenbrengt. In de Chiro in Molenbeek zijn er jongeren met migratieachtergrond, maar ook blanke kinderen. Uiteindelijk zien we geen verschil als we samen zijn. Net dat is de bedoeling. We leven in een multiculturele samenleving en kinderen moeten leren samenspelen en samenleven. Ze leren veel van elkaar.”

We leven in een multiculturele samenleving en kinderen moeten leren samenspelen en samenleven. Ze leren veel van elkaar.

Ze weet dat jongeren met migratieachtergrond warm maken voor een jeugdbeweging gepaard gaat met uitdagingen, maar “je mag niet te snel zeggen dat het te moeilijk is. Met de juiste energie en doorzettingsvermogen lukt dat ook.”

Het idee van Scouts en Gidsen Vlaanderen vindt ze geen slecht initiatief, maar er zijn betere alternatieven. “Wat is de meerwaarde van zo’n groep? Je creëert misschien meer betrokkenheid in een jeugdbeweging. Maar je leert er ook met elkaar omgaan en communiceren. Je leert net waarden en normen om samen te leven.” Die meerwaarde verdwijnt als je groepen scheidt, aldus Tahiri.

Jongeren persoonlijk aanspreken en in de buurt iets doen, om kinderen en jongeren met migratieachtergrond te betrekken, werkt.

Wat stelt ze dan voor als alternatief? “Ik denk hierbij aan mezelf en mijn omgeving in Molenbeek. Jongeren persoonlijk aanspreken en in de buurt iets doen, om kinderen en jongeren met migratieachtergrond te betrekken, werkt. Wij werken aan de schoolpoort en via ouders die andere ouders kennen. Mond-aan-mondreclame werkt sowieso.”