Apen zijn bijna rond met Shakespeare

27 september 2011

Als u niet naar de Ricky Gervais Show of The Simpsons kijkt, kent u misschien de Stelling van de eindeloos typende apen (Infinite Monkey theorema) niet. ( Niet te verwarren met het Honderd Apen Effect ).

Het betreft een gedachte-experiment van de Franse wiskundige Emile Borel. Hij vroeg zich of een oneindig aantal apen die willekeurig tekeer gaan op een oneindig aantal typemachines ooit iets als de tekst van Shakespeares Hamlet zouden produceren.

In 2003 hebben leraren en studenten van de Universiteit van Plymouth dat uitgetest met echte apen in een zoo. Dat leverde weinig lezenswaardig op, de apen hadden duidelijk een andere agenda.

Met fictieve apen is het wel gelukt. Of toch zo goed als. Software-ontwikkelaar Jesse Anderson kreeg het idee toen hij naar The Simpsons keek. Hij creëerde miljoenen virtuele apen die willekeurige tekstblokjes van negen letters produceren. Een ander computerprogramma vergelijkt die output met het werk van Shakespeare. A Lover's Complaint en 'The Tempest' zijn al af, de rest van het oeuvre voor 99%. Hier kan u gang van zaken volgen.