Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Apenpokkenvirus blijft zich verspreiden in Europa, ook België zet zich schrap: "Dagelijks meer en meer patiënten"

ma 4 jul. - 9:59

Ook in België blijven mensen besmet geraken met het apenpokkenvirus. "Elke dag zien we hier meer en meer patiënten", zegt Patrick Soentjens van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in 'De Ochtend'. "We moeten ons niet ongerust maken, maar we moeten wel maatregelen nemen om de instroom van patiënten de baas te kunnen in de verschillende centra."
Apenpokken

Vrijdag riep De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op tot dringende actie tegen het apenpokkenvirus in Europa. Het aantal gevallen is er de voorbije twee weken immers verdrievoudigd. Regionaal directeur Hans Kluge vroeg de Europese landen om hun inspanningen de komende weken en maanden te verhogen om te vermijden dat de apenpokken zich over een grotere geografische zone zou verspreiden.

Europa telt ondertussen 4.500 bevestigde gevallen en dat is goed voor 90 procent van de gevallen die sinds half mei wereldwijd worden geregistreerd. 99 procent van de besmettingen wordt bij mannen vastgesteld en de meesten van hen zijn tussen de 21 en 40 jaar oud, maar er zijn ook gevallen bekend bij vrouwen en kinderen.

Basismaatregelen

In België zijn er volgens de meest recente cijfers 117 gevallen van het apenpokkenvirus gerapporteerd.

"Bij ons zijn er nog geen besmettingen vastgesteld bij vrouwen en kinderen", zegt Soentjens. "Mensen die het meeste risico lopen zijn mensen met meerdere seksuele partners."

Volgens Soentjens is het heel belangrijk dat we inzetten op de basismaatregelen. "Besmette personen moeten 21 dagen of langer in isolatie blijven. Daarnaast moeten we de nauwe contacten van die mensen zo snel mogelijk opsporen en hen misschien ook isoleren. Of er tenminste voor zorgen dat ze heel goed opletten of er klachten komen."

"We moeten ook oog hebben voor atypische letsels. Soms melden mensen zich met iets wat lijkt op een muggenbeet. We moeten dan goed het onderscheid kunnen maken of het dan effectief gaat om een muggenbeet of om apenpokken."

Vaccinatie

Sinds een paar weken hebben we in België ook nieuwe vaccins. Die worden nu vooral ingezet bij gezondheidsmedewerkers die hoogrisicocontacten hebben. "Gezondheidsmedewerkers die, zonder beschermingsmateriaal, in contact gekomen zijn met iemand die het apenpokkenvirus heeft, krijgen een vaccin toegediend."

"Volgende week of binnen twee weken verwachten we meer vaccins. Het zal erop aankomen om die in te zetten bij de nauwe contacten van mensen die besmet zijn. Als we bijvoorbeeld de seksuele partners van die mensen kunnen identificeren, kunnen die in een centrum een vaccin komen ophalen."

Een vaccin tegen het apenpokkenvirus kan nog toegediend worden als iemand al besmet is. Als het binnen de vier dagen toegediend wordt, beschermt het nog tegen het uitbreken van de ziekte zelf.

Wie besmet is met het apenpokkenvirus wordt meestal niet heel erg ziek, maar er zijn altijd uitzonderingen. "We hebben al mensen die complicaties kregen, moeten doorverwijzen naar het ziekenhuis. Ook de mensen thuis voor lange tijd opvolgen, is niet altijd vanzelfsprekend."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet