App van Rode Kruis helpt mensen om anderen met psychische problemen te ondersteunen

18 november 2020
Rode Kruis-Vlaanderen lanceert vandaag 'Houvast', een gratis app die mensen concrete tips geeft over hoe ze anderen met psychische problemen beter kunnen ondersteunen.

De app 'Houvast' moet er mee voor zorgen dat milde problemen niet uitgroeien tot grotere problemen. Doel is de sociale steun vanuit de omgeving versterken, zowel bij milde klachten als bij angststoornissen, depressie en zelfmoordgedachten.

Corona weegt zwaar op heel wat mensen. Eén op de drie Vlamingen geeft aan niet goed in zijn vel te zitten en de kans dat een Vlaming tijdens zijn of haar leven een psychische stoornis doormaakt is bijna 1 op 4. Uit een studie van Sciensano blijkt dat 30 procent van de mensen zich maar zwak sociaal ondersteund voelt door hun omgeving.

Houvast is niet de zoveelste feelgood-app, maar een wetenschappelijk onderbouwd instrument om anderen te helpen. "We weten dat mensen heel wat drempels ervaren als het aankomt op het helpen van anderen die het psychisch moeilijk hebben", zegt Sarah Verlinden, psychologe bij Rode Kruis-Vlaanderen. "Alleen al het gesprek aangaan bijvoorbeeld, is niet evident. Onze app wil heel actiegerichte handvaten aanreiken en letterlijk een 'houvast' bieden zodat je ook als leek in staat bent om signalen te herkennen, het gesprek aan te gaan, én voldoende zelfvertrouwen krijgt om eerste hulp bij psychische problemen toe te dienen."

Niet toevallig nu de coronacrisis weer volop piekt

Omdat eerste hulp niet altijd volstaat, vertelt de app je ook wanneer, hoe en naar welke organisaties je een persoon met psychische problemen kan doorverwijzen voor verdere hulp. Tenslotte heeft de app ook aandacht voor hoe je voor jezelf zorgt tijdens dit hele proces en hoe je zelf omgaat met gebeurtenissen die jij als schokkend ervaart.

De app komt er niet toevallig nu de coronacrisis weer volop piekt. "De nood aan handvaten om anderen te helpen is groter dan ooit en we willen iedereen dan ook oproepen alert te zijn voor het mentale welzijn van mensen in je omgeving."

Rode Kruis-Vlaanderen roept iedereen op om de app te downloaden via de App Store, Google Play of www.rodekruis.be en zo klaar te staan om anderen te helpen die het moeilijk hebben.

Beluister het gesprek met psychologe Sarah Verlinden in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lijst van artikels