Appartementsgebouw Miami deels ingestort: "Nog steeds zo'n 51 mensen vermist"

24 juni 2021
© Tomas Lundahl (Unsplash)
In de buurt van Miami Beach in de Amerikaanse staat Florida is een appartementsgebouw van 12 verdiepingen deels ingestort. Beelden tonen een enorme puinhoop en ravage. De reddingsactie is nog volop aan de gang. Er is zeker één dode, maar er wordt gevreesd voor veel meer slachtoffers. Volgens de autoriteiten zijn nog 99 mensen vermist.

Het gebouw van 12 verdiepingen is rond 2 uur vannacht plaatselijke tijd deels ingestort in Surfside, een kustplaatsje enkele kilometers ten noorden van Miami Beach.

Het pand, dat vlakbij de oceaan staat, was gebouwd in 1981 en bevatte 136 appartementen. 55 daarvan zijn ingestort. Of die op dit moment allemaal bewoond waren, is niet duidelijk.

Er is sprake van 99 mensen die nog als vermist zijn opgegeven. Zo'n 35 mensen zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht. Voorlopig is sprake van één dodelijk slachtoffer, maar het is erg onwaarschijnlijk dat het daar bij zal blijven.

Minstens achttien onderdanen van drie Latijns-Amerikaanse landen werden vermist na de instorting van een appartementsgebouw bij Miami, zo hebben de consulaten van Argentinië, Paraguay en Uruguay gemeld.

"Er zijn nog enorme reddingsoperaties aan de gang met speurhonden, maar het is nu wel beginnen te regenen en onweren, wat de acties zal bemoeilijken", zegt Myriam Van Malleghem, een Vlaamse die zo'n 40 kilometer verderop woont. Het puin ligt hoog, waardoor het zoeken naar lichamen mogelijk weken zou kunnen duren.

Vlak nadat het gebouw was ingestort, hadden getuigen nog mensen horen roepen vanonder het puin. Anderen worden door de brandweer van balkons gehaald, in het deel van het gebouw dat nog overeind staat.

De oorzaak van de ramp is nog niet duidelijk, maar er wordt uitgegaan van een ongeluk, niet van kwaad opzet. "Mogelijk was het te wijten aan een zinkgat. Dat hebben we nog gezien in Florida: gebouwen die wegzinken in een zinkgat", zegt Myriam van Malleghem. "In elk geval zijn mensen bezorgd, in de residentiële buurt die bijna volledig bestaat uit flatgebouwen met veel verdiepingen."

Beluister het gesprek met Myriam Van Malleghem vanuit Miami in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'