Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

"Applaudiseren bij de dood van een 15-jarige landgenoot: dat is de complete ontmenselijking"

di 2 aug. - 5:32

Opiniemaker en CD&V-medewerker Youssef Kobo is geschokt door de reacties op de dood van de 15-jarige Limburger Ramzi Mohamed. "Niet iedereen hoeft van mij de multiculturele samenleving een warm hart toe te dragen, maar ik kan het niet bevatten als je applaudiseert bij de dood van een jongen van 15, een landgenoot sterft nota bene. De reacties op zijn dood zijn een triest dieptepunt voor mij".
Youssef Kobo (Foto © Radio 1)

Eerder deze week stierf de 15-jarige Marokkaanse-Belg Ramzi Mohamed tijdens een vakantie in Marokko. Op Facebook zijn intussen tal van racistische reacties verschenen die zijn dood toejuichen. Minister-president Geert Bourgeois noemt ze "gewoon walgelijk", minister van Media Sven Gatz beschrijft ze als "weerzinwekkend, ziekelijk racistisch". Opiniemaker en CD&V-medewerker Youssef Kobo heeft een paar reacties verzameld en hij besluit "that's it, I give up'.

"Xenofobe reacties zie je op alle nieuwssites die berichten over moslims of de moslimgemeenschap, maar deze reacties waren wel heel extreem. Wat mij vooral verrast, is hoe snel dit nieuws is opgepikt. Het bracht echt iets teweeg bij mensen. Ik deel wel vaker zulke informatie, maar het is de eerste keer dat er zo snel verontwaardiging over is.", aldus Youssef Kobo

Oorzaak

"We gaan door een heel moeilijke periode: de aanslagen van de laatste 2 jaren, de vluchtelingencrisis, de Brexit, Trump in Amerika, de opkomst van het populisme. In dit soort klimaat gedijen dit soort wantoestanden. Je ziet dat de grens maandelijks wordt verlegd. Ik zie soms zaken passeren waarvan ik denk: 'enkele jaren geleden had men daar toch scherper op gereageerd."

"Ik ben ervan overtuigd dat dit maar een klein deel van de bevolking is. Maar het is er wel één met veel impact. Ook de sociale media spelen daar een rol in. Mensen denken dat ze online anoniem en veilig zijn als ze wild en gefrustreerd uithalen naar mensen. Face-to-face ligt de lat veel hoger."

Het is maar een klein deel van de bevolking is, maar het is er wel één met veel impact

— Youssef Kobo

"Ik zie een heel gepolariseerde wereld, een verdeelde samenleving. Als je kijkt naar de debatten over minderheden, vluchtelingen, migranten, dan proberen ze de bevolkingsgroepen voortdurend tegen elkaar op te zetten. We zouden als samenleving de rangen moeten sluiten tegen de extremisten, ipv onze pijlen te richten naar de moslims. We moeten elkaar opzoeken en bruggen bouwen ipv allerlei straffe uitspraken te doen en mensen te beladen met alle zonden van Israël."

Geen kantelpunt

"Wat nieuw is", vervolgt Youssef Kobo "is de reactie vanuit de politiek. Eindelijk! Racisme, discriminatie en uitsluiting, dat zijn thema’s die politici graag uit de weg gaan. Omdat het veel te gevoelig ligt. Ze hebben schrik om in de kaart van extreem-rechts te spelen."

"Maar ik geloof niet dat dit een kantelpunt is. Dit is weer zo’n debatje dat opflakkert en binnen een dag of twee zijn we dit weer vergeten. En toch kan je zelf het goede voorbeeld geven. Ik zie politici die ook alleen maar denken in groepen en die er een spelletje van maken om bepaalde bevolkingsgroepen te provoceren. Ik denk dat die toch een grote verantwoordelijkheid dragen. Als je invloedrijke actoren of politici heel ver ziet gaan in hun uitspraken of stellingen, dan geef je een vrije kaart aan de rest van de bevolking met als boodschap: ‘doe maar, ga maar ne keer’"

Als je invloedrijke actoren of politici heel ver ziet gaan in hun uitspraken, dan geef je een vrije kaart aan de rest van de bevolking met als boodschap: ‘doe maar, ga maar ne keer’"

— Youssef Kobo

Hij besluit: "Het gaat om een mentaliteitswijziging. Je kan een klacht indienen, maar dat zal de mentaliteit niet wijzigen. We zitten allemaal in dezelfde schuit en met constant op elkaar te hakken geraken we niet vooruit. Het is in je eigenbelang om meer samen te werken."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet