"Apps in China en Singapore worden ook gebruikt voor andere doeleinden, dat kan de bedoeling niet zijn"

22 april 2020
© Dirk Waem (Belga)
Hoe moet dat nu met die apps die checken of je in de buurt geweest bent van iemand die besmet is met het coronavirus? Volgens Rik Daems, voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en senator voor Open VLD, bestaat er al sinds 1981 een Europees verdrag over het gebruik van persoonlijke data. Een paar jaar geleden geleden kreeg dat nog een update.

"Dat verdrag moet de rechten van individuen beschermen tegen mogelijk misbruik van hun private gegevens", legt Rik Daems uit in 'De Ochtend'. "Landen die zich daar niet aan houden, kunnen voor het Europese Hof in Straatsburg worden gesleept."

Zo bepaalt dat verdrag dat zo'n app enkel data mag gebruiken voor de doeleinden waarvoor die app is gemaakt, moeten mensen expliciet hun akkoord geven voor het gebruik van die data en mag de app enkel worden ingezet zolang die ook nodig is.

"In China en Singapore heb je al apps die vrij behoorlijk werken. Maar je ziet dat die daar ook voor andere doeleinden wordt gebruikt: je loopt een paar keer door een rood licht en je mag bij wijze van spreken de metro niet meer gebruiken omdat je app dat heeft opgeslagen. Dat kan de bedoeling niet zijn. Die app mag alleen maar dienen om onze gezondheid te beschermen en mag alleen maar bestaan zolang het nodig is."

Beluister het gesprek met Rik Daems in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: