Archeologie op Facebook

25 april 2015

Het is goed dat u dit weet: er bestaan archeologen die op Facebook en Instagram zoeken naar vakantiefoto’s van toeristen in historisch belangrijke streken, in de hoop dat er op de achtergrond toevallig ruïnes te zien zijn. 

Dweezil Vandekerckhove is zo’n archeoloog. Op die toch wel wat eigenzinnige manier ontdekte hij vanop zijn kantoor ruïnes in Zuid Turkije die op geen enkele archeologische kaart staan. Zonder een spade in de grond te steken. 

Toen hij zelf ter plekke ging kijken, bleken het resten te zijn van Armeense kastelen uit de tijd van de Kruisvaarders. En dat op een plek die mijlenver verwijderd is van het huidige Armenië. Interessant, denkt de archeoloog dan.

Maar. Armeens. Dat ligt moeilijk in Turkije. Google maar eens op “Armeense genocide”. Of sla de krant open: het is honderd jaar geleden dat die genocide plaatsvond, en die verjaardag krijgt veel aandacht.

Dat heeft Turkije niet graag. Die aandacht kunnen ze missen, en een archeoloog die onderzoek doet naar de geschiedenis van de Armeniërs kunnen ze ook missen.

U voelt ons komen: Dweezil Vandekerckhove zit aan de Interne Keukentafel.


Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...