"Ardense en Vlaamse salami zijn identieke producten"

12 december 2016
Ligt er binnenkort nog enkel Ardense salami in de winkelrekken? Als het van Europa afhangt wel: de Europese Commissie gaat de Ardense salami beschermen als streekproduct. Vlaamse bedrijven mogen geen Ardense worst meer maken. Eén van de producenten is Willy Naessens.

De Europese Commissie gaat de Ardense salami beschermen als geografische aanduiding. Dankzij die erkenning geniet het product binnenkort een ruime bescherming tegen elk misbruik, nabootsing of suggestief gebruik van de benaming.

Bedrijfsleider Willy Naessen gaat niet akkoord met de beslissing van de Europese Commissie. Volgens hem zijn de Ardens en Vlaamse salami identieke producten: ze worden allebei gemaakt door hetzelfde Belgische varkensvlees. “Het komt er gewoon enkel op neer de juiste kruidenmix te gebruiken om de Ardeense salami na te bootsen, meer is dat niet” vertelt hij in De Ochtend. 

 "Tegen de Europese wetgeving kunnen wij als lilliputter niets doen"

Naessens is niet opgezet met de beslissing van de Commissie maar legt zich neer bij de beslissing. Hij denkt er eventueel aan zijn salami te herdopen tot “salami van de Vlaamse Ardennen”. Het is nog afwachten wat er met zijn Ardense salami gebeurt.

Radio 1 Select