Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Ariane 5 is onderweg naar Mercurius

za 20 okt. - 9:56

Vannacht is vanop de basis van het Europese ruimtevaartagentschap ESA in Frans Guyana de Ariane 5-raket gelanceerd. Het gaat om de eerste Europese missie naar Mercurius, de kleinste en dichtst bij de zon gelegen planeet in ons zonnestelsel.
Vannacht is vanop de basis van het Europese ruimtevaartagentschap ESA in Frans Guyana de Ariane 5-raket gelanceerd.

De missie van Ariane 5 luistert naar de naam "Bepicolombo" en is uniek, zegt Philippe Mollet van volkssterrenwacht Mira in De Ochtend: "Het is de eerste keer dat een Europees ruimtetuig naar de binnenkant van ons zonnestelsel reist. We zijn al wel naar Mars en Saturnus geweest, maar die planeten liggen verder van de zon verwijderd dan de aarde." 

Het is de eerste keer dan een Europees ruimtetuig naar de binnenkant van ons zonnestelsel reist

"Omdat Mercurius zo dicht bij de zon ligt, is het er extreem warm en is er ook een intense straling", zegt Mollet. "De 2 satellieten die Ariane 5 aan boord heeft, zijn dan ook uitgerust met beschermend materiaal. Dat maakt dat de satellieten tot wel 4 ton wegen. Dat is een enorm gewicht, zeker voor toestellen die maar een paar meter groot zijn." 

Relatief onbekende planeet

Over Mercurius is nog niet zo heel veel geweten. Dat komt omdat er tot nu toe maar 2 missies naar de planeet zijn geweest, 2 Amerikaanse. "De vorige missies hebben onder meer ontdekt dat Mercurius een magnetisch veld heeft", weet Mollet. "De nieuwe missie moet dat veld verder bestuderen. Ook hebben we uit de vorige missies geleerd dat er aan de zuid- en de noordpool van de planeet diepe kraters zijn waar mogelijk water is. Ook dat moet de nieuwe missie verder bestuderen."

Op een gegeven moment zal de raket zelfs terugvliegen naar de aarde en ze zal ook een paar keer Venus aandoen

Dat bestuderen zal wel meer eerst over 7 jaar zijn. Want zolang duurt de reis naar Mercurius. Mollet: "Ariane 5 gaat er niet rechtstreeks naartoe. Op een gegeven moment zal de raket zelfs terugvliegen naar de aarde en ze zal ook een paar keer Venus aandoen. Dat doet ze om gebruik te maken van de aantrekkingskracht van de aarde en Venus. Op die manier wint de raket aan snelheid en kan ze ook brandstof besparen. De reis zal dus in een vreemde baan verlopen."

Bron: De Ochtend en vrtnws.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet