"Ik weigerde een bedrijfswagen voor een fiets"

13 april 2016
In zijn lange carrière als voetbaltrainer belandde Ariël Jacobs ook in Kopenhagen. Daar ontdekte hij dat het echt wel de fietshoofdstad van de wereld is. In De Bende van Annemie vertelde hij hoe het is om je daar dan te verplaatsen.

Een fiets of een bedrijfswagen, voor Ariël was de keuze snel gemaakt. Althans, toen hij zijn contract tekende bij F.C. Copenhagen. Hij was al langer een fietsliefhebber en wist ook van de parkeerproblemen en de uitzonderlijke fietsvriendelijkheid van de stad.

Naast het woon-werkverkeer, gebruikte hij zijn tweewieler ook voor de meeste andere zaken. Zelfs voor bezoeken aan andere steden. In België zijn er allicht weinig mensen die met de fiets naar een afspraak gaan. Al was het maar om verwaaide haren en een rood hoofd te vermijden. "In Kopenhagen aanvaarden ze dat je niet al te fris en in minder gepaste kledij ergens verschijnt."

De blinkende sportwagens waarmee voetballers hier dikwijls verschijnen zie je daar blijkbaar niet veel. "Bijna niemand kwam er naar het veld met zo'n auto's. Sommigen kwamen zelfs met de fiets."

In Kopenhagen moet je niet na elk rood licht zoeken naar het volgende fietspad.

De infrastructuur is volgens Ariël de belangrijkste oorzaak van de grote populariteit van de fiets. "Er zijn echt wel veel goede fietspaden. Ook in het centrum van de stad. En zelfs daar zijn ze goed afgescheiden van de rest van het verkeer. Je merkt ook een duidelijke hiërarchie: eerst voetgangers, dan fietsers en dan pas automobilisten."

De Belgische voorzieningen vindt hij niet zo heel slecht. "Je ziet alleszins dat er overal in het land heel veel inspanningen gedaan worden. Dat is het startpunt om mensen te overtuigen om een fiets te kopen."