Wonderbaarlijke "visvangst" in Jemen: arme vissers steenrijk na vondst van ambergrijs in buik van dode potvis

2 juni 2021
In Jemen zijn 35 straatarme vissers in één klap steenrijk geworden door een kostbaar goedje dat ze vonden in de ingewanden van een ronddobberende dode potvis. Het klinkt als een sprookje, maar het is wel degelijk waar. Wat de vissers ontdekten, was ambergrijs, een zeldzaam natuurproduct dat wordt gebruikt in de parfumindustrie.

De vissers deden de vondst van hun leven in de Golf van Aden, het deel van de Arabische Zee gelegen tussen Jemen aan de noordkant en de Afrikaanse landen Djibouti en Somalië aan de zuidkant. Ze hadden een tip gekregen dat er een karkas van een potvis ronddobberde.

Misschien de moeite om eens te gaan kijken, want wie weet bevatte die ambergrijs...

... Ambergrijs?

Ambergrijs (of amber) is een heel kostbaar product dat, inderdaad, ontstaat in de ingewanden van de potvis. Hoe? "Het favoriete voedsel van de potvis is inktvis, die met rugschild en al wordt verorberd", zegt Lieven Debrauwer, die vooral bekend is als regisseur (van "Pauline en Paulette"), maar ook door Vlaanderen toert om te spreken over een andere passie: parfum.

"Maar die schilden zorgen voor problemen in zijn spijsverteringsstelsel, want ze moeten het lichaam van de potvis verlaten zonder zijn darmen te beschadigen. In zijn maag wordt daarom automatisch een brij aangemaakt die de afvalstoffen van de inktvis langs natuurlijke weg moet afscheiden. Dat gebeurt wanneer de potvis gaat kotsen. Amber is dus eigenlijk een soort potviskots."

Meestal blijft die potviskots drijven op de zee, raakt vermengd met het zeezout en gaat oxideren door contact met de lucht en de zon. Soms wordt hij, zoals in dit geval, gevonden in de ingewanden van een potviskarkas.

"Toen we dichterbij het karkas kwamen, roken we een sterke geur", vertelt een van de vissers. "De geur was niet echt aangenaam, maar hij betekende... veel geld", zegt een andere.

Bekijk hier het verslag in "Het Journaal"

Want ja, ambergrijs is een heel kostbaar product, en wel voor -op het eerste gezicht verwonderlijk- de parfumindustrie. "Het werd al door de oude Egyptenaren gebruikt als een soort wierook om een heerlijke geur te verspreiden. In de achttiende eeuw werd het verwerkt in chocolade en zo door Giacomo Casanova genuttigd als afrodisiacum. In onze tijd wordt het vooral gebruikt in de parfumindustrie. Het zit bijvoorbeeld in het parfum "Le mâle" van Jean Paul Gaultier. Er bestaat ook synthetische amber, maar echte ambergrijs, het natuurlijke product, is heel duur."

Dat hebben de fortuinlijke vissers uit Jemen geweten. In het karkas vonden ze maar liefst 127 kilo ambergrijs, goed voor anderhalf miljoen dollar. Dat is als de loterij winnen. Al helemaal in het straatarme Jemen.

Voor de vissers én hun gemeenschap betekende de vondst een uitweg uit de armoede. "We kochten mooie huizen, auto's en boten", vertelt een van hen. Een andere gaat binnenkort trouwen en in een nieuw huis wonen. We hebben ook geld geschonken aan opvangcentra voor armen."

Luister naar Lieven Debrauwer in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be, 'Het Journaal' en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: