"Armoede is veel meer dan geen geld hebben": hoe gaat het met Dylan, een half jaar na zijn pakkende getuigenis?

22 december 2020
In mei bracht ons jeugdjournaal 'Karrewiet' de aangrijpende getuigenis van Dylan. "Ik wens een beetje meer geld om eten te kopen, want het is bijna op", vertelde hij toen. De eerste lockdown van de coronacrisis trof kwetsbare gezinnen extra hard, het verhaal van Dylan en zijn familie bracht die problemen naar de voorgrond. Intussen gaat het beter met zijn gezin en is hij vastberaden later zelf het gevecht tegen armoede op te nemen.

De getuigenis van de 13-jarige Dylan in mei toonde aan dat kwetsbare gezinnen te vaak vergeten werden tijdens de eerste maanden van de coronacrisis. Het overgaan op afstandsonderwijs was voor hem een probleem, want zijn computer was oud en traag. Zijn vader werd tijdelijk werkloos, waardoor zelfs eten kopen steeds moeilijker werd.

Maar ook het dagelijkse leven werd lastig door met het hele gezin in een kleine ruimte te moeten leven. Ondertussen gaat het beter met Dylan, maar de ervaring zindert nog na. In een nieuw gesprek met jeugdjournaal 'Karrewiet' vertelt hij erover.

Er kwam in mei heel wat reactie op de getuigenis van Dylan. Armoedespecialist Ive Marx reageerde toen in 'De Ochtend': "Je kan je de vraag stellen of we wel genoeg doen, of het beleid wel genoeg doet om die kinderen te ondersteunen. En ik denk dat het antwoord op die vraag nee is."

Zo vreesde Dylan dat, door de plotse omschakeling naar afstandsonderwijs, een A-attest halen op school onmogelijk zou zijn. Hij had namelijk achterstand op de rest van zijn klas omdat hij geen goede laptop had.

De getuigenis bleef ook Martine Tanghe, het oud-anker van 'Het Journaal' dat binnenkort het jaaroverzicht van VRT NWS zal presenteren, goed bij. In 'De Afspraak' vertelde ze onlangs hoe het probleem van de armoede dit jaar nog groter is geworden. "Mijn moederhart brak toen ik Dylan hoorde zeggen: ik zou een beetje meer geld willen zodat we eten kunnen kopen."

Ondertussen gaat het een pak beter met Dylan en zijn familie. Hij kan weer naar school, zijn ouders zijn weer aan de slag, de geldproblemen lijken momenteel van de baan. De hele ervaring heeft de jongen duidelijk aan het denken gezet. Hij is ook blij dat hij zijn verhaal heeft kunnen delen: “Ik heb mijn kans gegrepen om mijn verhaal te doen, omdat veel kinderen niet durven en zich schamen”.

Daarnaast hoopt hij ook in de toekomst meer te kunnen doen tegen armoede. Hij droomt zelfs van een carrière in de politiek.

Bron: vrtnws.be