Armoedeorganisaties vragen om maximumfactuur in secundair onderwijs

26 augustus 2019
Het Netwerk tegen Armoede start een petitie om een maximumfactuur in te voeren voor het secundair onderwijs. Voor het basisonderwijs bestaat die maximumfactuur al langer, maar volgens armoedeorganisaties blijven de kosten voor ouders stijgen. Omdat heel wat ouders het financieel moeilijk hebben, is de situatie voor sommigen niet langer houdbaar, argumenteert het Netwerk.

Een nieuw schooljaar kondigt zich aan en voor heel wat ouders betekent dat meteen ook dat ze opnieuw rekening moeten houden met heel wat kosten, zoals bijvoorbeeld nieuw schoolmateriaal, boeken of sportkledij. Voor ouders met beperkte financiële middelen is september dan ook vaak een moeilijke maand.

In het basisonderwijs bestaat een maximumfactuur al langer, en de vraag om ze ook in het secundair onderwijs in te voeren, is eigenlijk ook niet nieuw. Maar toch wil het Netwerk tegen Armoede nog eens aan de alarmbel trekken omdat de kosten blijven stijgen.

"Meer dan 50 procent van de scholen houdt nog altijd geen rekening met de kosten die ouders moeten betalen", zegt David De Vaal, algemeen coördinator van het Netwerk tegen Armoede. "Er blijven bovendien ook grote verschillen bestaan tussen scholen in schoolkosten die gevraagd worden."

Volgens De Vaal is een maximufactuur het beste instrument om versneld werk te maken van een goed beleid met betrekking tot de schoolkosten. Hij stelt voor om één maximumfactuur in te voeren voor de eerste graad van het middelbaar onderwijs. Voor de andere graden zou het bedrag variëren per studierichting.

Luister naar David De Vaal in De ochtend:

Bron: vrtnws.be en De ochtend