Arnon Grunberg (tegen Friedl'): "Ik nodig je uit voor een weekje naaktstrand in Frankrijk"

11 oktober 2015
Dat zei Arnon Grunberg tegen Friedl' Lesage tijdens de live-uitzending van Touché in Leuven. Een opener die kan tellen. Eerder deed Grunberg hetzelfde voorstel aan Matthijs Van Nieuwkerke van "De wereld draait door"; hij kreeg geen antwoord.

Friedl' praat met auteur Arnon Grunberg over leven en werk. Over schoonheid en troost. Over dromen die zijn uitgekomen en wensen die zijn blijven liggen:

"Zij noemde me "Ezeltje", hij haar zijn liefste Mädele". Arnon Grunberg over zijn moeder die in februari overleed. Toch kon ze ook heel erg boos zijn ; "Jullie zijn erger dan Auschwitz", zei ze tegen haar kinderen. En ze wist waarover ze sprak, want ze het kamp overleefd.

"De dag dat ik besloot het gymnasium vroegtijdig te verlaten, heeft mijn leven veranderd." Daarna probeerde hij het als acteur, werd even dief bij zijn ouders om een eigen uitgeverij op te starten. Beide zonder succes. Tot hij zich zelf aan het schrijven zette en 'Blauwe maandagen' verscheen.

Onlangs ontmoette hij een vriendin die zei "Ik wil met je trouwen als je de Nobelprijs wint'. Arnon Grunberg neemt zichzelf als schrijver au sérieux en komt dus in aanmerking als hij 60 of ouder is.

"Seksrabbijn des Vaderlands", is het nieuwe beroep van Arnon Grunberg, en de titel van zijn column over seks in de Volkskrant. Een perfect excuus voor de onschuldige voyeur in hem.

"Ik heb een tijd gedacht dat ik zélf Jezus was, maar dat denkt volgens mij iedere man".

 

Reymer tekende voor de sfeervolle livemuziek tijdens de uitzending.

De nepdocumentaire Zelig (1983) van Woody Allen leerde hem ‘dat je niet moet worden wie je bent, maar dat je moet worden wie de ander is.’

In 2011 gaf Grunberg zijn archief in bruikleen aan de bijzondere collecties van de Universiteit van Amsterdam. Uit dit ‘levende archief’ werd geput voor een grote overzichtstentoonstelling in de universiteitsbibliotheek . Een fijne selectie hieruit ontdek je nu in Leuven ter gelegenheid van 15 jaar bibliotheek Tweebonnen. De tentoonstelling "Ich will doch nur dass ihr mich liebt" loopt tot 12 december 2015.

De documentaire Moeder & Grunberg geeft een mooi beeld van de speciale band tussen Arnon en zijn moeder Hannelore Grünberg-Klein.

Muziek in de uitzending:
Reymer - Harm’s way (live)
Leonard Cohen - I’m your man
Reymer - It’s been a while (live)
Reymer - In dreams (live)
The Charleston City All-Stars - I love my baby, my baby loves me (uit de soundtrack van “Zelig”- Woody Allen 1983)
Reymer - Hammer and nail (live)
Reymer - Nebraska (cover van Bruce Springsteen)
Maria Callas en het Philharmonia Orchestra o.l.v. Tullio Serafin - Un bel di, vedremo (Act 2) uit “Madame Butterfly” van Puccini Kirov Orkest van Sint-Petersburg o.l.v. Valeri Gergiev
De bloemenwals (uit “De Notenkraker” van Tsjaikovski) Amadeus Quartet - Piano Quartet nr 1 van Brahms in G minor, op. 25, Allegro ma non troppo
Rammstein - Mein Herz brennt
Reymer - The hill (live)