Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

"Artiesten houden belachelijk weinig over van streaminginkomsten"

vr 27 nov. - 10:00

Twee derde van het bedrag dat je aan een muziekstreamingdienst geeft, gaat naar artiesten waar je nooit naar luistert. Het Britse parlement discussieert over een betere verdeelsleutel. Jan Pauly (Vi.be) sprak in ‘Nieuwe Feiten’ over de voor- en nadelen van andere streamingmodellen.
© Sgcdesignco via Unsplash

Er wordt volop gediscussieerd in het Brits parlement over de streaminginkomsten van artiesten. Die zouden niet eerlijk verdeeld worden. Als je bijvoorbeeld nooit naar Kanye West luistert, krijgt hij toch een deel van jouw geld. “Als je een abonnement hebt op een muziekstreamingdienst betaal je een vast bedrag per maand. Al dat geld van gebruikers van een bepaald land komt in een grote pot terecht. Dan gaat men kijken welke artiesten en songs in dat land gestreamd werden in een bepaalde periode. Ze verdelen dan het geld over al die artiesten die gestreamd zijn. Dat is het huidige systeem”, aldus Pauly.

Je kan je natuurlijk afvragen of dat wel fair is. “Het is natuurlijk ook zo onderhandeld tussen de muziekindustrie en de rechthebbenden. Dit soort van streamingmodellen kan niet bestaand zonder dat er heel veel en heel zware deals worden gesloten. Is dat fair? Je kan op zijn minst wel transparanter werken.”

Technisch haalbaar?

Het is technisch gezien wel mogelijk om het eerlijk te verdelen, maar dat wordt niet gedaan. “Deezer is technisch klaar om vanaf volgend jaar dat systeem uit te rollen”, zegt Jan Pauly. “Ze kunnen al jaren voorspellingen maken voor wie dat in hun voordeel speelt en voor wie niet. Het verschilt ook heel erg van land tot land. De cijfers in België tonen aan dat de kleinere, zelfstandige artiesten er eigenlijk slechter van af komen met het nieuwe systeem. De grote wereldsterren zouden ook kleine hoeveelheden kunnen inleveren.”

Bijkomend probleem

“Streamingdiensten willen dat we zo veel mogelijk naar verschillende artiesten luisteren. Ze bieden ons constant nieuwe artiesten aan. Hoe meer ze dat doen, hoe meer je geld versnipperd wordt over al die artiesten. Het is zeker geen één op één verhaal”, voegt Pauly toe.

Er is nu dus discussie over in het Brits parlement, maar de streamingdiensten kiezen nog steeds zelf hoe ze het geld verdelen. “Zonder belangrijke deals met platenfirma’s kunnen die diensten niet bestaan. Artiesten hebben door de coronacrisis niet kunnen optreden dus er vielen heel wat inkomsten weg en er bleef weinig over met de streaminginkomsten. Er is nu op zijn minst een maatschappelijk draagvlak om over andere modellen te spreken.”

“Grote namen als Ed O’Brien van Radiohead en Guy Garvey van Elbow zetten zich bijvoorbeeld ook achter het nieuwe systeem. Ze maken het bespreekbaar en dat is goed. Artiesten houden aan het einde van de rit belachelijk weinig over van streaminginkomsten“, besluit Pauly.

Herbeluister het gesprek met Jan Pauly in 'Nieuwe Feiten': 

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet