Artiesten in Quarantaine

20 maart 2020
© Pixabay
COVID-19 heeft veel artiesten de das om gedaan. Concerten geannuleerd, theaters toe, musea gesloten. De culturele sector zit op zijn gat. Maar godzijdank is er het internet. Veel artiesten zoeken de laatste weken hun toevlucht op ‘den online’ met homevideo's, tutorials en streams.

Schrijver leest voor

Schrijver Jeroen Olyslaegers leest voor. Dat doet hij live, op zijn Facebookaccount. Bekijk (en beluister ook) zijn voorleessessie van ‘Arthur, koning voor eens en altijd’ hier. Ideaal om ook die kleine huisgenoten te entertainen.

 Re:Re:Rosas

De beroemde choreografie van Anne Teresa De Keersmaeker leeft weer op. Dankzij de tutorials die Fabuleus enkele jaren geleden online gooide, kan je jezelf het tweede deel van de voorstelling aanleren. Dat is dat met de stoelen. En wanneer beter om jezelf in een choreo vast te bijten, dan nu? Bekijk de instructies en deel jouw stoelendans hier.

Opera Live

Operazangeres Sieglinde Heymans hangt elke avond uit haar raam, in Aalst. Daar zingt ze - na het applaus voor alle zorghelden - drie liedjes. Ook operazangeres Astrid Stockman (bekend van o.a. De Slimste Mens ter Wereld) houdt een wekelijkse zangsessie op haar Instagrampagina.

Zuidpark

Zuidpark is een collectief van jonge modeontwerpers, theatermakers, muzikanten, filmmakers, beeldende kunstenaars,... Wat begon als een politieke beweging n.a.l.v. de cultuurbesparingen, is nu een hart onder de coronariem. Bij gebrek aan podium/museum doopten ze het internet tot hun digitale speeltuin. Want het is niet omdat de theaters niet open zijn, dat er geen plek bestaat om te experimenteren, te leren en fouten te maken.
Op YouTube, Facebook en Instagram doen ze elke donderdag exact dat met Quarantaine TV.

Radio Oranje

Ook over de grens doen ze mee aan dat hart-onder-de-riem-steken. Paul Haenen (de stemacteur achter Bert van Ernie) verzamelt presentatoren, schrijvers en cabaratiers in Radio Oranje, een YouTube-show. Geen vaste uitzenduren hier, maar wel héél véél content die meerdere keren per dag wordt aangevuld. Ideaal voor mocht je écht niets te doen hebben deze periode.

Xander kijkt brol

Sinds woensdag kan je samen met Xander De Rycke naar brol kijken. En met brol bedoelt hij doorgaans mislukte tv en film uit de jaren ‘90. Iets zoals Wally’s World, waarin Luk Alloo The Voice of Europe volgt. Hilariteit en cringe verzekerd.
Ook op Xanders YouTubekanaal: de revival van die andere cultshow, Mosselen 0130. Samen met vrienden Gilles en Dimi neemt Xander een paar keer per week een skypegesprek op, dat hij integraal op YouTube gooit. Meer moet je niet verwachten. Maar meer hebben we ook niet nodig.

Doe het gewoon zelf

Haal jouw innerlijk bakker, schilder of schrijver boven tijdens deze coronacrisis. Dat is wat Jasper Declercq en Noortje Palmers ervan dachten. De geestelijke ouders van Taboob lanceerden bij het begin van de ‘lockdown’ #coronacreation. Met deze actie willen ze mensen stimuleren én inspireren om van deze nare situatie het beste te maken.