Artistiek directeur AB: "We willen het signaal geven dat concerten veilig zijn"

18 augustus 2020
© Filip De Smet (Belga)
Concertzaal De Roma in Borgerhout heeft beslist om voor de rest van het jaar de deuren gesloten te houden en dus alle nog geplande evenementen dit najaar uit te stellen of te annuleren als gevolg van de coronacrisis. Kurt Overbergh, de artistiek directeur van de Ancienne Belgique (AB) in Brussel begrijpt de beslissing. De AB wil wel opengaan in het najaar.

Concertzaal De Roma in Borgerhout heeft beslist om geen evenementen meer te organiseren tot volgend jaar. Ze zijn al gesloten sinds het begin van de coronalockdown van maart dit jaar. "Dit is onze enige kans om deze crisis op langere termijn te overleven", zegt algemeen coördinator Danielle Dierckx in een open brief. "De huidige toegestane capaciteit voor culturele evenementen is voor een concertzaal als De Roma, gebouwd op 1.900 mensen, te laag om van te kunnen leven", zegt ze. Normaal was er een heropening gepland voor september.

Kurt Overbergh, de artistiek directeur van de Ancienne Belgique (AB) in Brussel begrijpt de beslissing van de Roma. "Concerten organiseren kost geld", zegt hij in 'De Wereld Vandaag'. De AB zegde zelf al de samenwerking met 200 externe medewerkers stop als gevolg van de coronacrisis, maar de concertzaal wil wel opengaan in het najaar.

"We moeten nog even wachten op de Nationale Veiligheidsraad van donderdag om te beslissen hoe onze najaarsprogrammatie er gaat uitzien. Dit zal dan versie vier zijn. Maar we gaan in ieder geval wel nog concerten organiseren. We willen het signaal geven dat concerten veilig zijn en we willen ook hoop geven aan zoveel mogelijk muzikanten. Maar we gaan als organisator sowieso verlies maken. Toch willen we onze verantwoordelijkheid nemen, omdat we het nu nog aankunnen."

Beluister het gesprek met Kurt Overbergh in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: