Arts getuigt: “Worden er wel de juiste mensen geselecteerd bij toelatingsproef geneeskunde?”

6 september 2016
Jonge artsen hebben tegenwoordig een "rationeel profiel". "Dit terwijl empathie net zo belangrijk is voor een arts" zegt nierspecialist Heidi Hoeben. Ze pleit voor een hervorming van de toelatingsproef geneeskunde.

Ook dat opmerkelijk artikel in De Standaard gelezen vandaag? “De toelatingsproef trekt ingenieurs aan, geen artsen”. Schrijver van de brief is Heidi Hoeben, arts en moeder van een aspirant-arts. Ze deed haar verhaal in “De Ochtend”.

“Men toetst alleen op een doorgedreven kennis van de exacte wetenschappen” zegt Hoeben. Dit terwijl andere kerncompetenties zeker zo belangrijk zijn. Empathie bijvoorbeeld, en interesse in mens en maatschappij. “Worden er zo wel de juiste mensen geselecteerd?” vraagt ze zich af.

Naast de kennis van medische wetenschap is empathie het allerbelangrijkste voor een arts.

De toelatingsproef heeft ook al impact op jongeren wanneer ze in de derde graad van het secundair onderwijs zitten. Een studierichting Grieks-Latijn, of Grieks-Wiskunde is bijvoorbeeld niet meer aan de orde, want de jongeren moeten zich volledig richten op die wetenschappen. Dit terwijl ‘humaniora’ toch ook staat voor humaan worden, en je ontwikkelen als mens.

Hoeben wil niet iedereen over dezelfde kam scheren, maar ziet wel dat haar jongere collega’s in het Middelheimziekenhuis steeds meer een “rationeel profiel” hebben. Maar dat het “ingenieurs” zijn, wil ze niet gezegd hebben. “De titel in het artikel van De Standaard is niet van mij.”

Hoe de ideale toelatingsproef er dan uitziet? “Ik ben aangenaam verrast door de Erasmusuniversiteit in Rotterdam” zegt Hoeben. Haar dochter studeert er, en werd tijdens de toelatingsproef ook gescreend op empathie, interesse in mens en maatschappij, inzicht, en hoofdrekenen. “Het is een veel uitgebreidere procedure”.

Als men selecteert, moet men goed selecteren.