Asperger en ik

27 april 2019
Heeft u vorige maandag Canvas gekeken? Nee? Oepf, dan heeft u een indrukwekkende documentaire gemist.

Chris Packham is een BB, een Bekende Brit. Hij heeft als bioloog jarenlang meegewerkt aan kinder- en jeugdprogramma's, en presenteert nu Springwatch, een veelbekeken natuurprogramma in primetime op BBC2. Packham is beroemd in Groot-Brittannië, maar jarenlang had hij een geheim.

Het geheim van Chris Packham is autisme, meerbepaald asperger. Dat is de term die tot voor kort werd gebruikt voor mensen met autisme en een normale of hoge intelligentie. Hij maakte een documentaire over zichzelf, het loont de moeite om die op de site van Canvas te herbekijken

Packham was de 40 voorbij toen hij van zijn psychiater te horen kreeg dat zijn hersenen afwijkend functioneren. Plots werd voor hem duidelijk waarom er zoveel misliep in zijn leven: hoe het kwam dat ze hem op school pestten tot hij er suicidaal van werd, hoe het kwam dat hij zich monomaan op zijn interesse voor dieren kon werpen, dat hij emoties van mensen niet begrijpt en dat hij over zijn eigen emoties niet kan spreken, dat hij geen empathie voelt, dat hij alleen wil zijn en dat de wereld zo vreselijk ingewikkeld en vermoeiend kan zijn.

Maar, zegt Chris Packham, mijn afwijkende hersenen - u merkt dat ik de woorden normaal en abnormaal aan het mijden ben - hebben me gemaakt wie ik ben. Ik maak televisie dankzij mijn autisme, niet ondanks. Stel dat er een pil zou bestaan die autisme geneest, ik zou ze niet nemen.

Jan Swerts heeft de documentaire van Chris Packham bekeken, en herkende er zichzelf in. Jan valt ook binnen het autismespectrum. Hij zit zaterdag aan de Interne Keukentafel tussen de neurotypicals.