Ataturk-tatoeage = symbool van de Turkse oppositie

9 juni 2011

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan begint na de verkiezingen van zondag hoogstwaarschijnlijk aan zijn derde ambtstermijn. Daarmee wordt hij de langstzittende democratisch verkozen leider van Turkije.


Al is hij begrippen als medezeggenschap niet zo genegen. Tegenstanders vrezen dat zijn conservatieve AK-partij een tweederdemeerderheid in het parlement zal halen en aldus op eigen houtje de grondwet zal kunnen wijzigen.

Een groep verontruste studenten kampeert sinds gisteren op het Taksim Plein in Istambul om te protesteren tegen de werkloosheid en de corruptie, en om uiting te geven aan hun vrees dat de AKP de verworvenheden van de 'moderne' en seculiere republiek zal terugschroeven.

Menig kampeerder is trouwens getooid met een tatoeage van (de handtekening van) Kemal Atatürk (foto), de vader van het seculiere Turkije. Om hun trouw aan zijn beginselen te etaleren en het kemalisme levend te houden.

Hoe zou het met de poplariteit van de 73 jaar geleden overleden Ataturk zijn bij Vlaams-Turkse jongeren? Zou tattoobertje al een Ataturk gezet hebben?