"Atletiek is een voorloper in training en voeding, maar blijkbaar ook in dopinggebruik"

1 maart 2016
Toen Ivan Sonck vernam dat Russische atleten jarenlang met medeweten van de overheid doping gebruikte, was hij niet echt verrast. 20 jaar eerder maakte Ivan een reportage over dopinggebruik in het wielrennen, vandaag de dag blijkt dat nog altijd actueel.

Een Duitse reportage bracht aan het licht dat dopinggebruik eerder de regel dan de uitzondering is in Rusland. Ook het onderzoek van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) dat in januari werd gepubliceerd bevestigt dat. Doping is nog lang niet de wereld uit en dat raakt Ivan Sonck.

20 jaar geleden maakte Ivan zelf een spraakmakende reportage over het dopinggebruik in het wielrennen. Drie jaar vóór de bom barste in de Festina-Tour van 1998 ontdekt hij al dat zowat het volledige peloton aan de doping zit. In een reportage in Terzake uit 1995 legde Ivan zelf een bom onder het wielrennen door te stellen dat 98% van de renners doping nam. Vreemd genoeg deed dat bitter weinig bewegen. 

Ik denk dat overal waar geld of roem te verdienen valt, gebeuren dingen die niet gezien mogen worden

Toen de bom drie jaar later barstte was niemand van de sportjournalisten verbaasd. Iedereen wist wat er aan de hand was, maar keek de kat uit de boom. Langs de ene kant kreeg Ivan veel lof en bewondering voor zijn reportage, maar het is hem ook wel niet in dank afgenomen. Zo kwam er zelfs een dreigtelefoontje op de redactie.

Kritische blik op de sport

In de atletiek gold in die tijd net hetzelfde. Die sport is volgens Ivan een voorloper op alle vlak: technisch, trainingsmethoden en ook doping. Nu kijkt hij nog steeds heel graag naar sport, maar met iets meer reserve.

Al midden jaren 90 kreeg hij die kritische reflex. Het begon met Dieter Baumann, een heel succesvolle Duitse langeafstandsloper. Hij sprak zich vaak uit tegen doping en had een heel sympathieke uitstralingen, tot hij werd betrapt op doping. Toen hij dan nog eens beweerde dat iemand het goedje in zijn tandpasta had gespoten, besloot Ivan om voor niemand nog zijn hand in het vuur te steken. 

Je kan het volledige gesprek met Ivan Sonck onderaan deze pagina herbeluisteren.

Radio 1 Select