Vakbondsman: "Audi Brussels kan zich nu niet veroorloven om te staken"

7 oktober 2016
Audi Brussels staakt vandaag niet mee
7 oktober was maanden geleden aangekondigd als een nationale stakingsdag, maar die plannen werden uiteindelijk afgevoerd. Toch zijn er vandaag stakingsacties in de voedings-, textiel- en metaalsector. Maar Audi Brussels doet niet mee aan de actie. Daar heeft de socialistische vakbond ABVV de werknemers opgeroepen om toch aan het werk te gaan. Toch bleven de meesten thuis.

Er zijn inderdaad weinig mensen opgedaagd, zegt Hedwin De Clercq van de socialistische vakbond ABVV, maar dat komt omdat de christelijke vakbond ACV had aangekondigd dat de ingangen zouden geblokkeerd worden door stakingspiketten.

De socialistische vakbond staakt niet mee, omdat het nu om een verkapte actie gaat. En Audi het kan het zich niet veroorloven om vandaag te staken, zegt De Clercq want er is dit jaar al een productieachterstand van zo’n 700 wagens. Als er vandaag niet wordt gewerkt, zal dat op een zaterdag moeten worden ingehaald. Bovendien zit men in Vorst in de opbouw naar het elektrisch model, en dat mag niet in gevaar komen.

Maar De Clercq verwijt zijn collega’s van de andere bonden niets. Zij handelen in opdracht van hogerhand.