Audiodocumentaire: ‘Je Moeder’

1 juni 2021
© Julia de Jong
Anneriek en Julia groeiden beiden op zonder moeder. Lang was dat bijna normaal voor ze, maar één vraag bleef knagen, hetgeen uiteindelijk uitmondde in een beklijvende documentaire die je dinsdag 1 juni kan horen in 'Zandman'.

Anneriek de Vries en Julia de Jong verloren jong hun moeders en raakten de laatste jaren steeds nieuwsgieriger naar wat ze precies missen. Welke rol speelt een moeder in je leven? Hoe verandert de band als je opgroeit? En kijk je anders naar je moeder als je zelf moeder wordt?

Op zoek naar antwoorden spraken de makers 15 vrouwen, jong en oud, die wél weten hoe het is om een moeder te hebben. De interviews zijn gemonteerd als een collage en vormen een verzameling losse herinneringen; flarden van een band waar we normaal nauwelijks bij stilstaan. 

Hoe klein de verhaaltjes ook zijn, ze krijgen gewicht omdat we ze horen via de oren van de makers, die al deze ervaringen moeten missen. En wat blijkt: voor veel vrouwen die wel een moeder hebben, blijft zij óók een beetje een mysterie.

Meer info vind je op NPO Radio 1.

Je hoort ‘Je Moeder’ op dinsdag 1 juni in ‘Zandman’ op Radio 1, tussen 22 en 23 uur.

Lees ook: