Audioverhalen: Korte Golf 2021

31 mei 2021
© Oorzaken
Vanavond hoor je in ‘Zandman’ niet één, maar vijf korte audioverhalen: de shortlist van de Korte Golfwedstrijd.

De Korte Golf is een wedstrijd georganiseerd door Oorzaken, een platform voor verhalende audio. Het Instituut voor Beeld en Geluid werkte ook mee dit jaar. Uit bijna 80 inzendingen uit België en Nederland werd een shortlist van vijf korte audiostukken geselecteerd. Die hoor je vanavond in ‘Zandman’.

Prikkelende elementen

Elk jaar wordt er ook gevraagd om een aantal prikkelende elementen in het stuk te verwerken. Zo moest je dit jaar een levend organisme (maar geen mens of dier) een belangrijke rol in je verhaal geven, in de titel een gerecht verwerken én moesten er wind-geluiden uit het archief van Beeld en Geluid functioneel gebruikt worden. 

Dat leverde de volgende interessante titels op: 

  • Mia Fazecas met ‘Vogelmelk’
  • Elena Dikomitis met ‘Stoofpot met Za’atar’
  • Pieter Blomme met ‘Kwallensoep in blik’
  • Simone Milsdochter met ‘Oesters’
  • Toneelgroep Gustaaf met ‘Spaghetti met friet. Beschouwingen van de Azolla-varen’


Op zondag 4 juli zal de winnaar van de publieks- en juryprijs worden bekendgemaakt tijdens een feestelijk evenement op Oorzaken Festival in Amsterdam. Als luisteraar kan je dus ook een stem uitbrengen voor de publieksprijs. De professionele jury bestaat uit onze eigen Layla El-Dekmak, Hanneke Hendrix (schrijver, hoorspel- en podcastmaker) en Eleni Tzialli (projectmedewerker RE:VIVE van Instituut voor Beeld & Geluid).

Meer info over de Korte Golf vind je op Oorzaken.org.

De vijf audioverhalen van de shortlist hoor je op maandag 31 mei in ‘Zandman’ op Radio 1, van 22 tot 23 uur.

Lees ook: