Australië wil 80 Zuid-Afrikaanse neushoorns opvangen

28 april 2016
Australië gaat mogelijk asiel verlenen aan tachtig witte neushoorns die in Zuid-Afrika in hun voortbestaan worden bedreigd.
 
Neushoorns - dat is geen nieuw feit - zijn doelwit van stropers die grof geld (65.000 euro/kg) verdienen aan de hoorn. 
 
In augustus verhuizen zes neushoorns naar Australië om te kijken of het mogelijk is de dieren succesvol te herhuisvesten. Na een quarantaineperiode gaan ze wellicht naar het safaripark van Monarto Zoo in de buurt van Adelaide.
 
Dat is best opmerkelijk, want translocatie van soorten is behoorlijk controversieel. En Australië heeft meest stringente beleid ter wereld op vlak van import van producten van agrarische, plantaardige of dierlijke aard. 
Bovendien is het daar in het verleden serieus misgelopen na de import van niet-inheemse diersoorten. Denk aan konijnen, de reuzenpad, kamelen
 
Met neushoorns zal het allicht zo’n vaart niet lopen, de dieren hebben een laag voorplantingsratio.
 
Het is niet de eerste keer dat neushoorns getransloceerd worden. In 2009 zijn vier witte neushoorns naar vanuit een Tsjechische Zoo naar een reservaat in Kenia overgevlogen. Die actie was erg gecontesteerd en de beesten schijnen zich niet voort te planten in hun nieuwe omgeving.
 
En in 2011 vloog het WWF negentien zwarte neushoorns uit Zuid-Afrika naar veiliger gebied in Botswana. De dieren werden aan hun poten vastgebonden en onder de helikopter gehangen, misschien herinner je je de beelden
 
Benieuwd of Chris Dusauchoit achter het Australian Rhino Project staat.