Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Australische minister schrapt dan toch visum van Djokovic, de niet-gevaccineerde nummer 1 van het mannentennis

vr 14 jan. - 7:18

Het visum van de Servische tennisspeler Novak Djokovic is dan toch ingetrokken door de Australische minister van Immigratie. De nummer 1 op de wereldranglijst van het mannentennis is niet gevaccineerd en had gelogen op zijn inreisformulier. Na zijn aankomst in Australië was hij eerst vastgezet om uitgewezen te worden, maar later door de rechter dan toch het land binnengelaten. Het juridische team van Djokovic heeft al laten weten wellicht in beroep te zullen gaan.
Djokovic

Het is de zoveelste episode in de soap rond de Servische tennisspeler Djokovic. De nummer 1 van de wereldranglijst is niet gevaccineerd en had daarvoor een uitzondering verkregen van de organisatoren van de Australian Open. Een uitzondering die meteen een doorn in het oog was van de Australische autoriteiten na zijn aankomst op 5 januari.

Djokovic schermde met het feit dat hij in december positief had getest op het coronavirus, maar de immigratiedienst accepteerde die uitleg niet. Zijn visum werd geannuleerd en hij werd vastgezet in een quarantainehotel in afwachting van zijn uitwijzing.

De tennisspeler ging in beroep tegen die uitwijzing en kreeg van een rechter gelijk op 10 januari waardoor hij alvast kon beginnen te trainen voor het tennistoernooi. Initieel werd de loting van het toernooi nog uitgesteld, maar eerder vandaag gingen de organisatoren van de Australian Open er dan toch mee van start mét Djokovic op de deelnemerslijst.

De Australische minister van immigratie, Alex Hawke, zei eerder deze week wel al dat hij overwoog zijn visum opnieuw in te trekken. Wat nu dus gebeurd is. De tennisspeler kan wel weer in beroep gaan tegen zijn uitwijzing. Het juridische team van Djokovic heeft al laten weten dat te zullen doen.

Volgens sommige experts kan die beroepsprocedure weken aanslepen en zou Djokovic in tussentijd een overbruggingsvisum kunnen aanvragen om alsnog het toernooi uit te spelen. De soap is dus nog niet afgelopen.

Fout op inreisformulier

Wat wellicht zal hebben meegespeeld in de beslissing van Hawke om zijn visum een tweede keer in te trekken, is dat Djokovic intussen heeft toegegeven dat hij gelogen heeft op zijn inreisformulier dat hij moest invullen om het land binnen te komen.

Daarop had hij beweerd dat hij twee weken voor zijn afreis naar Australië niet gereisd had, maar hij was begin januari nog in Spanje. "Een menselijke fout en niet opzettelijk", noemt de tennisser het. "Dat formulier is door mijn entourage in mijn naam ingevuld. Mijn manager biedt zijn oprechte excuses aan voor deze administratieve fout."

Tegelijk blijkt dat hij in december de in Servië gelende isolatieregels niet heeft gerespecteerd na zijn positieve test. Zo werd Djokovic nog in het openbaar gezien in Belgrado daags na 16 december, de dag waarop hij positief testte volgens documenten die hij bezorgde aan de Australische douane.

"Ik was nog niet op de hoogte van mijn uitslag, had geen symptomen en voelde me goed. Ik deed voor die ontmoeting ook die dag een zelftest, die negatief was", verdedigde hij zich.

Djokovic geeft wel toe dat hij "een inschattingsfout" maakte, toen hij op 18 december, na zijn positieve uitslag dus, journalisten van de Franse sportkrant L'Equipe ontmoette voor een interview. "Ik wilde de journalist niet in de kou laten staan, maar ik respecteerde de sociale afstand en droeg een mondmasker, behalve toen mijn foto werd gemaakt. Achteraf gezien had ik die afspraak beter uitgesteld."

Over die PCR-test zelf is overigens ook heel wat te doen. Het Duitse weekblad Der Spiegel bracht eerder deze week aan het licht dat er mogelijk met de test zelf onregelmatigheden zijn gebeurd.

Niet enige tennisspeler in gelijkaardige situatie

Ook tennisspeelster Renata Voracova is niet gevaccineerd (of toch niet met een erkend vaccin), maar omdat ze onlangs een besmetting opliep, mocht ze volgens Tennis Australia met een medische uitzondering toch deelnemen aan de Australian Open.

Op de luchthaven zelf kreeg de dubbelspeelster uiteindelijk toch geen geldig visum van de douane. Net als Novak Djokovic werd ze in een quarantainehotel geplaatst, dat zij - in tegenstelling tot Djokovic - na enkele dagen verliet voor de terugreis.

De kosten die Voracova de voorbije weken gemaakt heeft, wil ze nu verhalen op Tennis Australia, de organisator van de Australian Open.

Beluister het gesprek met Meike Wijers, correspondent bij de NOS, in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De ochtend'

Luister ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet