Australische rechter hakt knoop door: geen visum voor Novak Djokovic, dus ook geen Australian Open

16 januari 2022
© Patrick Hamilton (Belga)
Het visum van de Servische nummer 1 van het mannentennis Novak Djokovic blijft dan toch ingetrokken, beslist rechter. Hij is niet gevaccineerd en vaccinatie is verplicht om Australië binnen te komen. Djokovic zal dus morgen niet aantreden op de Australian Open.

De Australische autoriteiten argumenteerden dat de aanwezigheid van Djokovic in Australië, die niet gevaccineerd is tegen COVID-19, "anti-vaccinatiegevoelens kan aanwakkeren." Zij zijn van mening dat de Serviër het land moet worden uitgezet in het algemene belang. De rechter heeft die redenering gevolgd.

Djokovic kwam op 5 januari toe in Melbourne en zag er zijn visum in eerste instantie geweigerd worden. Hij verbleef vervolgens enkele dagen in een quarantainehotel, waarna een rechter op 10 januari zijn onmiddellijke vrijlating beval. De Australische minister van Immigratie kon die beslissing nog 'overrulen' en deed dat dus "op basis van het publieke belang".

Om ongeveer dezelfde redenen werd het inreisvisum van de Tsjechische speelster Renata Voracova ingetrokken. Ook zij verbleef in hetzelfde detentiehotel als Djokovic. Maar de Tsjechische besliste om niet in beroep te gaan en Australië weer te verlaten.

Beluister het verslag in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Luister ook: