Auteur Arthur Japin overweegt 'doofstom' uit boek te schrappen na uitzending Hautekiet

21 september 2017
Auteur Arthur Japin overweegt om het woord doofstom te schrappen uit de derde druk van zijn nieuwe roman Kolja. Dat heeft hij in Hautekiet gezegd.

Politiewoordvoerder Peter De Waele schrok toen hij Arthur Japin het woord doofstomme hoorde gebruiken in een gesprek met Ruth Joos.

In #deminuut zei De Waele daarover: "Eigenaardig genoeg hoor en gebruik ik dit woord ook al een halve eeuw maar toch stootte het me op een onverklaarbare manier deze maal tegen de borst".

Luisteraar Stan Du Four deed op zijn beurt een suggestie in #deminuut: "Wat zouden we ervan denken om een doofstom kind een gehoor- en spraakstil kind te noemen?"

Europees parlementslid Helga Stevens is zelf doof en pleit ervoor om het gewoon op doof te houden. "Ook dove mensen kunnen geluid maken, maar het is niet altijd verstaanbaar. Ze kunnen wel spreken met behulp van een doventolk".

Doofstil

Het zijn suggesties waar Arthur Japin zich wel in kan vinden. "Binnen de historische context van het boek is er niets mis met doofstom, maar ik begrijp dat doven daar geen boodschap aan hebben."

"Ik dacht voor de derde druk van het boek: ik zal eens gaan kijken of ik misschien het woord doofstom niet gewoon door doofstil kan vervangen."

Japin besluit: "Wie weet gaan we de taal wat veranderen".