Authenticiteit

18 november 2017
Van meubels en streekbieren over schilderijen en muziekinstrumenten tot zangers en politici, ze kunnen maar beter authentiek zijn. Interieurs en woonhuizen, een Frans café en een dorpje in Griekenland, de authenticiteit ervan is wat we het meest waarderen. Emoties moeten authentiek zijn of ze deugen niet. Het authentieke geloof, authentieke vriendschappen en authentiek geluk. Googel even "zichtbaar authentiek kunstgras". Het bestaat.

Aan de authenticiteitslijst hierboven moeten we zeker nog de politicus toevoegen. Dehaene*, De Wever**, Hedebouw***, authenticiteit is een karaktertrek die ze delen en waarmee ze verkiezingen kunnen winnen. 

Daarover gaan we morgen praten met Vincent Stuer, speechschrijver van beroep. Als u José Manuel Barroso een toespraak hoort geven, hoort u de woorden die Vincent Stuer voor hem heeft bedacht. Of dichter bij huis: jarenlang heeft Vincent Stuer de speeches geschreven van Karel De Gucht.

Ik hoor u denken: wie zijn speeches niet zelf schrijft, kan onmogelijk een authentiek politicus zijn, Barroso en De Gucht vallen door de mand. Daar is iets voor te zeggen. Maar neem het van ons aan: geen enkele toppoliticus schrijft zijn speeches zelf. Daar hebben ze simpelweg de tijd niet voor.

Authenticiteit wordt dus geconstrueerd. Van een dilemma gesproken, niet elke authenticiteit is authentiek... Morgen meer.

 

*Het is maar een voorbeeld, misschien vindt u Dehaene fake. Vul hier dan een andere naam in.

**Het is maar een voorbeeld, misschien vindt u De Wever fake. Vul hier dan een andere naam in.

***Het is maar een voorbeeld, misschien vindt u Hedebouw fake. Vul hier dan een andere naam in.