Axelle Red - Exil

2 april 2018
'exil', de nieuwe axelle red (jawel, telkens zonder hoofdletter), komt vijf jaar na 'Rouge ardent'. Op het album wordt die terugkeer gevierd met, ook merkwaardig, een intrumentaal nummer.

Ken je de machtige Amerikaanse muzieksite allmusic.com? Daarop vind je alles wat je maar wil over muziek, eender welke muziek. Maar, het is nu eenmaal een Amerikaanse site, dus hun kijk op de wereld is Amerikaans. Wat wil zeggen: ze hebben niet altijd even goed begrepen wat het belang van een artiest is buiten de VS. Niet dat ze de bal helemaal mis slaan, maar ze hebben soms niet het volledige beeld. Anderzijds: als je als niet-Amerikaanse artiest op allmusic staat, dan beteken je iets.

Een voorbeeld: dEUS. Je vindt ze wel degelijk op de allmusic. De één-zins-omschrijving, die ze daar telkens boven een artiest zetten, is correct: "Intelligent, eclectic Antwerp, Belgium-based alternative rock band, formed in the early 1990's". Correct, maar onvolledig: er staat een foto van de dEUS-bezetting met Mauro (en Stéphane en Alan, voor ons dus de op één na laatste bezetting), maar de biografie enidigt met 'Keep you close' in 2011 en de discografie doet één album beter, tot in 2012.

Bij Axelle Red luidt de eerste zin: "European pop diva Axelle Red was born Fabienne Demal on February 15, 1968". Wow, "European pop diva", dat is wat anders dan electisch en van Antwerpen zijn. De discografie stopt bij 'Rouge ardent' van vijf jaar geleden en de biografie stelt vast, dat Axelle Red de jongste jaren "haar grote kracht als popster vooral ingezet heeft voor verscheidene humanitaire doelen wereldwijd".

Och, wat weten die Amerikanen! En toch is het daar dat Axelle Red van in het begin de mosterd is gaan halen, en nog steeds haalt. De plaat is in Los Angeles opgenomen, met de hulp van enkele Bekende Amerikanen, met een Amerikaanse klank, maar net zo goed met Bekende Niet-Amerikanen. Of wereldburgers, zoals Albert Hammond - eigenlijk een in Londen geboren inwoner van Gibraltar, die een groot deel van zijn hele leven in de VS doorbracht. Het cd-boekje van 'exil' leest als een telefoonboek van grote namen, helaas zonder hun telefoonnummers erbij. Daar slaagt Axelle Red telkens weer in, in het samenwerken met bekenden. Naast Albert Hammond is Dave Stewart deze keer de grootste naam.

En nog één merkwaardig feit: het nummer Le grand retour (over terug zijn na vijf jaar afwezigheid?) is een instrumentaal!