Ayco Duyster las ‘The Storyteller’ van Dave Grohl: "Mooi hoe hij zelf de grootste muziekfan ooit is gebleven”

6 oktober 2021
© Wikimedia Commons
Het begon allemaal op Instagram. Dave Grohl, frontman van Foo Fighters, verveelde zich tijdens de coronaperiode, en deelde daarom verhalen over zijn leven via de sociale media. Die verhalen werden uiteindelijk een boek: ‘The Storyteller’. En Ayco Duyster heeft het al gelezen. “Het is een boek met heel veel sappige anekdotes, maar het hoofdstuk 'seks' heeft hij achterwege gelaten."

“Het boek leest supervlot, je kan het in een dagje uitlezen. Het is ook mooi ingedeeld in Instagrammable hoofdstukjes” vertelt Ayco Duyster in ‘Classic Stories’. “Maar ik moet wel zeggen, als fan en als persoon die hem al een tijd volgt: echt grote onthullingen heb ik niet gevonden in het boek.”

Dat laatste heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat heel veel van de belangrijke momenten uit het leven van Grohl zich in het publieke oog hebben afgespeeld. “En Grohl vertelt sowieso al heel lang heel graag. In sommige interviews zegt hij bijvoorbeeld letterlijk aan de journalist: 'wat denk je, ga je de vragen stellen die op je papiertje staan, of mag ik gewoon een goed verhaal vertellen?'”

Nieuw is wel dat die verhalen nu voor het eerst mooi samengebundeld zijn in een boek, zegt Ayco Duyster. Een boek met heel mooie foto’s bovendien. “Ik heb er veel gezien die duidelijk uit een privéarchief komen.”

The nicest guy in rock 'n roll

Verwacht je ook niet aan een boek met alleen maar seks, drugs en rock 'n roll. Rock natuurlijk wel, maar het hoofdstuk ‘seks’ heeft Grohl volledig achterwege gelaten. “Er staan geen groupieverhalen in, ook al is hij volgens sommige van zijn bandleden niet altijd de braafste geweest” zegt Ayco Duyster “ Maar hij heeft ook een beetje een reputatie hoog te houden: hij wordt al jarenlang ‘the nicest guy in rock ‘n roll’ genoemd. En dat zal hij ook in dit boek niet doorprikken. De enige keer dat hij werd gearresteerd, was toen hij na een festival op een scootertje naar zijn hotel reed. Hij werd tegengehouden, en had teveel alcohol op.”

Grohl heeft een beetje een reputatie hoog te houden.

Drugs worden ook genoemd, maar Grohl gaat er niet heel diep op in. Ze waren ook eerder problematisch voor zijn bandleden, dan voor hemzelf. Er is natuurlijk het verhaal van Kurt Cobain, maar ook zijn huidige drummer Taylor Hawkins heeft de nodige problemen gehad. Ook op dit vlak houdt Grohl het eerder braafjes in het boek: “Zijn drug of choice is koffie.”

Audioboek

Uit ‘The Storyteller’ blijkt ook dat Dave Grohl een grote muziekfan is gebleven, en dat vindt Ayco Duyster heel mooi. “Hij raakte bevriend met mensen zoals Paul McCartney en speelde samen met andere grote helden, zoals Iggy Pop. Dat kon hij zelf amper geloven.” Grohl vertelt er zo bijzonder sappig over, dat ze zelfs het audioboek zou aanraden. “Ideaal voor onderweg in de auto, om het hem écht te horen vertellen. Hij is gewoon een goede verteller.”

Beluister het gesprek met Ayco Duyster in 'Classic Stories' via Radio 1 Select

Lees ook: