Ayco praat met Damon Albarn over Gorillaz

4 december 2020
Gorillza – 'Song machine, season one | Strange timez' is deze week ons Album van de Week. Naar aanleiding daarvan had Ayco een gesprek met opperGorilla Damon Albarn (rechts op de foto). In twee delen. Deel 1 gaat over de live shows die Gorillaz volgende week spelen - dat deel gaat live op de radio. In deel 2 schotelt Ayco hem de vragen voor die de Radio 1-luisteraars in de voorbije dagen via onze site konden insturen.

Song Machine Live wordt een totaalspektakel waarin Gorillaz als nooit te voren hun animatiewereld met de bekende tekenfilmfiguurtjes laten samensmelten met de live muzikanten. Het zal allemaal in real time plaatsvinden en de cartoons zullen voor het eerst echt interageren met de muzikanten.

Bubbel van 50

De grootste uitdaging bij de repetities was het creëren van een bubbel van 50 personen die aan het project meewerken. Als daar nu iemand van besmet raakt, kan het geheel niet doorgaan.

Interactie met het publiek is niet mogelijk, maar dichter zal je dit jaar niet komen bij Damon en de band, die je een exclusieve blik gunnen in hun wereld.

Volgend jaar gaan Gorillaz (als alles goed gaat) weer toeren en dan spelen ze ook op Rock Werchter, een festival dat hen nauw aan het hart ligt. Daar zullen ze dit totaalspektakel niet kunnen reproduceren, maar een aantal elementen van dit avontuur zullen ze wel meenemen in hun verhaal.

Luistervragen

Luisteraars mochten vragen stellen aan Damon Albarn. De vijf beste werden hem voorgeschoteld. Het gesprek hoor je hieronder, dit zijn de onderwerpen.

Damon Albarn zegt dat Gorillaz de groep bij uitstek is die gemaakt is voor dit rare jaar. Omwille van hun ervaring met het samensmelten van een virtuele wereld met de echte wereld en omdat gevoelens van angst en melancholie altijd al in hun muziek zat. Gevoelens waar we allemaal wel mee te kampen hebben in dit coronajaar. En Jacques Brel is zijn favoriete Belgische artiest. Daar had hij heel graag ooit een nummer mee gemaakt.

De vragen kwamen van Herman Van Herp uit Mechelen, Eric Dhooge uit Gent, Ann Bils uit Kruibeke, Fred Milliau uit Sint-Niklaas en Steven De Tavernier uit Ellezelles.

Gorillaz stelt SONG MACHINE live voor vanuit Kong Studios op 12 en 13 december. Dit is hun eerste liveperformance sinds 2018 en zal overal ter wereld beschikbaar zijn via drie aparte streams op LIVENow.

De Europese stream vindt plaats op 13 december om 19u. De vijf vraagstellers krijgen in de komende dagen hun exclusief toegangsticket tot dat concert.