Ayco's Dourparcours

13 juli 2016
Juicht ende jubelt, want vanaf vanavond kan je weer vol-le-dig los gaan op Dour festival. Jawel, vijf dagen rondhossen in laarzen, veel te veel zuipen en af en toe eens een verkeerde tent binnenkruipen! Of je gaat alleen voor de muziek, en dan kan je gewoon Ayco's Dour parcours volgen.

Jacques

Donderdag, Le Labo, 15:15 - 16:15

De Fransman Jacques loopt rond met een monnikenkapsel en maakt muziek op huis-tuin-en-keukengerei: draaiende fietswielen, bestek, een schaar, een kam, een pingpongballetje... allemaal voorwerpen die hij samplet. Ondersteund door bas, synths en gitaar krijg je dan een magisch samenspel. BBC icoon Gilles Peterson is al fan, nu jij nog!

Rhye

Donderdag, La Petite Maison dans la Prairie, 17:30 - 18:30

Het Canadese duo Rhye maakt sensuele, rustgevende muziek die naar een hoger niveau getild wordt door de stem van Mike Milosh. Dansbare baslijnen maken hun sound gelukkig ook festivalproof. Cultregisseur David Lynch is al fan, nu jij nog!

Mac DeMarco

Donderdag, La Petite Maison dans la Prairie, 21:30 - 22:30

Slackerprins Mac De Marco koopt zijn kleding tweedehands en kan best een knipbeurt gebruiken. Muzikaal klinken zijn liedjes verraderlijk lo-fi, maar in werkelijkheid heeft hij een voorliefde voor zogenaamde Yacht Rock (soft rock à la Steely Dan, Hall & Oates en Michael McDonald) en The Beatles. Hij neemt zijn muziek serieus, maar op het podium is plezier maken prioriteit. Zijn moeder is al fan, nu jij nog!

Poliça

Vrijdag, La Petite Maison dans la Prairie, 22:00 - 23:00

Op de cover van het nieuwe album van electropopgroep Poliça zie je een hoogzwangere vrouw. Het nakende moederschap van zangeres Channy Leaneagh zorgde ervoor dat ze van elke dag tijdens de opnames de beste probeerde te maken. Het resultaat is een plaat met een boodschap tegen alle negatieve krachten in de wereld. De baby is al fan, nu jij nog!

Ta-ku

Vrijdag, Boombox, 00:00 - 01:00

Ta-ku (echte naam Regan Matthews) uit Perth, Australië deed er jaren over voor hij zijn muziek met de rest van de wereld durfde delen. Hij maakt een aanstekelijke mix van soul en hip hop vol coole ritmes en verzorgt ook zijn eigen visuals. Hij maakte al remixes voor topartiesten als Flume, Chet Faker en Banks (ook te zien op Dour), maar wil vooral zijn eigen verhaal vertellen. Zijn laptop is al fan, nu jij nog!

Allah-Las

Zaterdag, La Petite Maison dans la Prairie, 19:15 - 20:15

De Allah-Las zijn vier kerels uit L.A. met een voorliefde voor psychedelica uit de jaren 60.

Hun sound combineert de catchy poptunes van de Britse invasie, de trippy sfeer van psychedelische bands en de rauwe nonchalance van Amerikaanse garagerockers met een hoge feelgood factor. Ideaal voor de festivals. Gent (waar ze vorige week speelden) is al fan, nu jij nog!

Protomartyr

Zaterdag, Le Labo, 19:45 - 20:45

Post-punk band Protomartyr ontstond in motorcity Detroit en past uitstekend in de gruizige gitaartraditie van die stad. De diepe soms wat ongeïnteresseerde stem van frontman Joe Casey steekt mooi af tegen de schurende songs van de band. Dit is spannende muziek, die gemaakt is voor plekken die het daglicht niet meteen kunnen verdragen. Kelley Deal is al fan, nu jij nog!

Sigur Rós

Zaterdag, The Last Arena, 22:00 - 23: 30

De Ijslandse pracht van Sigur Rós heeft geen introductie meer nodig. Op deze zomertour gaan ze op zoek naar het gevoel voor avontuur dat ze met het publiek deelden in hun begindagen. Dat wil zeggen dat ze ook nieuwe nummers spelen, nieuwe arrangementen uitproberen en veel vertrouwen vragen van het publiek. Zijn we niet allemaal al fan?

Pantha Du Prince presents The Triad

Zaterdag, La Petite Maison Dans La Praire, 23:30 - 00:30

Bij techno denk je al snel aan koude, repetitieve muziek, maar Hendrik Weber - alias Pantha du Prince - slaagt er in om de mens achter de machine te laten horen. Samen met twee muzikale vrienden vormt hij The Triad en combineert hij het geluid van zijn analoge synths met zang, live arrangementen én zijn typische “bells and chimes”. De klokken van Dour zijn al fan, nu jij nog!

Konono N°1

Zondag, Le Labo, 21:15 - 22:15

Woensdag geraakten ze door paspoortperikelen niet op tijd in het OLT Rivierenhof, hopelijk zijn ze er zondag wel, want de kleurrijke sound van Konono N°1 is ideaal festivalvoer. Ook als je al 4 dagen Dour in de kleren hebt zitten zullen deze Congolezen je wakker houden met hun opzwepende ritmes en waanzinnige composities op duimpiano. Björk is al fan, nu jij nog!

Radio 1 Select