Aziatische beurzen op winst na bloedrode cijfers: "Angst en hebzucht zijn met elkaar gebotst"

10 maart 2020
© Charly Triballeau (AFP)
De beurzen in Shanghai, Hong Kong en Tokyo kleuren groen na een zware terugval gisteren. Die was te wijten aan het coronavirus, maar ook aan een prijzenoorlog in de oliesector tussen Rusland en Saudi-Arabië. Het is wachten welke maatregelen de VS vandaag en de Europese Centrale bank later deze week aankondigen. "De vraag is: wordt dit een technisch korte recessie of een échte?", zegt Guy Lerminiaux van de bank Degroof Petercam.

"Recessie", een "bloedbad", een "crash". De zware woorden worden niet geschuwd om de slechte beurscijfers van gisteren te beschrijven. De S&P 500, de vijfhonderd belangrijkste Amerikaanse aandelen, sloten af met 7,6 procent verlies. Hetzelfde voor de BEL20, de belangrijkste 20 aandelen in België.

Gunstig bezoek

Vanmorgen staan de Aziatische beurzen op winst. Sommigen zien een positieve impact van het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Wuhan, de stad waar het longvirus uitbrak. De Japanse Nikkei-index sloot af met 0,85 procent winst.

Ook de futures (contracten voor aandelenhandel in de toekomst, die een voorspelling kunnen geven) in Amerika kleuren groen, en de olieprijs is opnieuw gestegen.

Gisteren daalde die nog ongeveer met 25 procent nadat Saudi-Arabië besloot om flink meer olie te produceren, en de prijzen omlaag te gooien. Het is wachten of de Europese beurzen, die openen om 9 uur, zullen volgen.

Zwarte zwaan

Wat moeten we dan denken van die cijfers van gisteren? De rode cijfers zijn "uitzonderlijk, maar niet abnormaal", zegt Guy Lerminiaux, aandelenbeheerder bij de zakenbank Degroof Petercam in 'De Ochtend'. Lerminiaux weet er wat van, want dit is al de achtste of negende "beurscrash" in zijn carrière.

De daling is "uitzonderlijk", omdat een gezondheidscrisis zo'n grote impact heeft op de beurzen. Lerminiaux spreekt van een "black swan", een zwarte zwaan. Dat is een beursterm voor een uitzonderlijke gebeurtenis die een zware impact heeft.

De aandelenexpert ziet vooral emotionele redenen voor de crash: "Een gevoel van angst en hebzucht zijn met elkaar in botsing gekomen", klinkt het. "Het coronavirus is in de geesten van de mensen terecht gekomen. En dan krijg je een massaal aantal verkopers op hetzelfde moment." In die zin zijn de cijfers dus "niet abnormaal".

Uitkijken

"De vraag is nu: wordt dit een echte, grote recessie, of een technisch korte recessie", zegt Lerminiaux. Het antwoord is pas mogelijk in de komende weken. Als de beurzen verder blijven zakken (tot -30 procent tegenover de -20 nu), moeten we ons zorgen beginnen maken. Zeker "als banken of de oliesector verder in de problemen komen", omdat het probleem zich dan structureel verankert, zegt Lerminiaux.

Om het tij verder te keren wordt vandaag uitgekeken naar de maatregelen die de Amerikaanse president Donald Trump neemt. "Een president wordt meestal niet herverkozen bij een recessie, dus hij zal die wel willen kregen", schat Lerminiaux in. Vorige week verlaagde de Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten al eens de rente, tot 1,25 procent.

Donderdag volgt een beslissing van de ECB, de Europese Centrale Bank. Er wordt verwacht dat er een pakket van maatregelen zal worden aangekondigd, of een verdere "knip" in de rente, wat banken moet aanmoedigen om kredieten te verstrekken. 

"Als je geschoren wordt, moet je stilzitten"

Is het dan nu het goede moment om te investeren? "In termen van prijzen zitten we op interessante niveaus, maar het is mijn ervaring dat je beter even wacht in turbulente tijden", raadt Lerminiaux aan. "Als je geschoren wordt, moet je stil zitten", vat hij samen.

Beluister het gesprek met Guy Lerminiaux in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: