Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Je baby laten huilen? “Je bewijst er je kind mogelijk een dienst mee”

ma 25 mrt. - 10:59

Over niets zo veel discussie als over methodes om je baby beter te laten slapen. “Leer je kind zo snel mogelijk zelf slapen” adviseert neurologisch slaapexpert Inge Declercq (UZA) in 'De Wereld van Sofie'. "Elk gezond kind is gemaakt om vanaf ongeveer drie maanden in een normaal slaap-waakpatroon te raken". Laten huilen is een omstreden methode, maar het zorgt niet voor trauma’s…
© Pexels

Annick Ruyts lijdt al vier jaar aan slapeloosheid en dat is geen lachertje.  Voor het nachtelijke Radio 1-programma ‘De Slapelozen’ gaat ze vanaf 27 maart op zoek naar verhalen van lotgenoten.  ‘De Wereld van Sofie’ ging alvast dieper op het onderwerp in met Inge Declercq, neurologisch slaapexpert aan het UZA.  

"Er is nog altijd geen pil die slapeloosheid behandelt"

Declercq had het onder andere over vijf types van slapeloosheid en slaapmedicatie.  “In principe is medicatie zo weinig mogelijk aan de orde: er is nog altijd geen pil die slapeloosheid behandelt, ik probeer ze niet voor te schrijven. Officieel mag je ook maar maximum twee weken slaappillen pakken: ze zijn verslavend en de afhankelijkheid treedt dus snel op.”

“Voor een groot deel van de bevolking is slapeloosheid voorkomen zeker haalbaar” zegt Declercq ook.  Haar slaaptips? “Heel veel daglicht overdag gaan opzoeken, en ’s avonds het licht vermijden. Overdag je stress aanpakken, en veel bewegen. Het ideale is minstens 30 minuten per dag.”

"Leer je kind zo snel mogelijk zelf slapen"

“En wat met baby’s die moeilijk slapen?” wilden enkele luisteraars weten. Want dit heeft ook invloed op het slaappatroon van de ouders natuurlijk. “Eerst moet je je kind zo snel mogelijk leren zelf te slapen” reageert Declercq. “Een kind dat ongeveer 5 à 6 kg weegt - en zeker rond de 3 maanden is - heeft een eigen slaap-waakritme. Het gaat erom die kindjes zelf te leren slapen, ze een ritme aan te leren, en ze zeker wakker in bed leggen zodat ze inslapen in hun eigen vertrouwde omgeving.”

Declercq: “Net zoals volwassenen worden kindjes ’s nachts wakker. En als ze wakker worden in een andere omgeving dan waarin ze zijn ingeslapen, gaan ze natuurlijk verward zijn, wenen en de ouders roepen.  Maak daarom van hun slaapkamer een vertrouwde omgeving.”

Baby laten huilen?

Je baby (even) laten huilen kan volgens Declercq ook minder kwaad dan gedacht wordt.  “Het is een omstreden methode, maar ik heb er recent een studie over gelezen die duidelijk toont dat stressreacties bij de kinderen daardoor niet hoger waren. Het is niet dat je je kind daarmee een trauma aandoet. Integendeel. Je bewijst er je kind mogelijk een dienst mee.”

Uiteraard wordt het een ander verhaal wanneer er sprake is van zware reflux of een ontwikkelingsstoornis, “maar elk gezond kind is gemaakt om vanaf ongeveer drie maanden in een normaal slaap-waakpatroon te raken."

En heeft het zin om als ouder een dutje te doen om de onderbroken nachten te compenseren? “Een dutje is niet de oplossing om je slaaptekort in te halen. Dutjes dienen vooral om overdag een beetje over je slaperigheid heen te geraken. Daarom moeten ze ook kort zijn” zegt Declercq.  Blijf als ouder zoveel mogelijk zen en probeer je kind zelf te leren slapen, is haar besluit.

Het integrale gesprek met Inge Declercq vind je hier:

Dit is het fragment over baby's leren slapen:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet