Babyfabriek opgerold in Nigeria

1 juni 2011

De Nigeriaanse politie heeft in de stad Aba een 'babyfabriek' opgerold. Meisjes in de leeftijd van 15 tot 17 werden daar gedwongen om kinderen te baren. Vermoedelijk waren de baby's bestemd voor de mensenhandel en rituelen. De meisjes werden gevonden na een tip.

De politiechef van de zuidelijke deelstaat Abia meldde dat er 32 zwangere meisjes gered zijn en dat de eigenaar van het pand gearresteerd is.

De meisjes zouden aan de onderzoekers hebben verteld dat ze hun baby's konden afstaan voor een bedrag tot 30.000 naira (ca. 133 euro). Volgens het Nigeriaanse bureau tegen mensenhandel NAPTIP brengen baby's uiteindelijk 1300 à 4400 euro op.

'Kinderfabrieken' zijn niet ongewoon in Nigeria. In 2008 werd een vermeend netwerk van babyfabrieken opgerold. In de lokale pers worden ze ook wel babyfarms genoemd.

Volgens NAPTIP is kinderhandel en mensenhandel een groot probleem in die regio. Handelaars kopen kinderen van hun familie, waarna ze in te werk worden gesteld op plantages, in mijnen en fabrieken of als hulp in het huishouden. Als ze niet in de prostitutie terecht komen of in het illegale adoptiecircuit. Er zijn ook geruchten over marteling en rituele offers voor zwarte magie. NAPTIP ziet dat ook illegale adoptie in opmars is.